Moules farci,
Gevulde mosselen

  • 1½ kilo grote (Jumbo) mosselen, schoongeborsteld en uitgezocht

kookvocht

  • 5 cl water
  • 20 cl Noilly Prat
  • de stelen van de peterselie

  • mie de pain van 2 sneetjes wit brood
  • (brood 1 dag laten drogen en fijnmalen in de keukenmachine)
  • 5 cl room
  • 1 ei
  • 1½ eetl. bladpeterselieblaadjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, zeer fijn gehakt of uit de pers
  • peper en zout
  • olijfolie
  • koude boter in stukjes
  • citroensap
  • eierrekjes zoals je die meestal bij de boer krijgt of de
  • onbedrukte helften van eierdoosjes

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kook de mosselen gedurende 5 minuten in het kookvocht, laat ze uitlekken in een zeef boven de mosselkookpan.
Verwijder dicht gebleven mosselen.
Haal de mosselen uit hun schelpen en hak ze fijn.
Bewaar van 24 grote, lege schelpen de "diepste" helft.
Prak de helft van mie de pain door de mosselen met 5 cl room, 1 ei, 1½ eetlepel peterselie en de knoflook, breng op smaak met peper en zout.
Vul hiermee 24 schelpen, zet ze in de holtes van de eierrekjes (het middelste deel van de mosselen zakt net voldoende in de holtes om de mosselen overeind te houden).
Strooi de resterende mie de pain erover en druppel er wat olijfolie op.

Maak de saus:
Zeef het kookvocht en kook het in tot 10 cl monteer de saus met de koude boter, breng op smaak met zout, peper en citroensap en houd de saus warm maar het laat niet meer koken.
Zet de in de oven tot de bovenkant goudbruin is lepel wat saus over de mosselen en doe de rest van de saus in een goed voorverwarmde sauskom.
Serveer direct met brood naar keuze.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug