|
|
Voorbereiden (20 minuten):
Schil de pastinaken en snijd ze in ongeveer even grote stukjes van zo’n cm doorsnee.
Bak ze zachtjes in 1 eetlepel boter met een deksel op de pan tot ze beetgaar zijn, in circa 15 minuten.
Bestrooi met zout en bewaar.
Verwarm intussen 1 eetlepel boter in een braadpan.
Voeg de kool en de sherry of wijn toe, sluit de pan en laat op laag vuur circa 5 minuten smoren tot de kool beetgaar is.
Breng op smaak met zout en bewaar.
Verdeel de makreelfilet in 4 mooie stukken en snijd zonodig wat bij: je moet porties van circa 100 gram overhouden.
Bestrooi de vleeskant met zout en 5-kruidenpoeder, dek af en zet koud weg.
Klop een vinaigrette van de hoisinsaus, de azijn, 2 eetlepels water en de olie.
Proef: hij moet fris zijn.
Voeg zonodig wat zout of iets meer azijn toe.
Bereiden (12 minuten):
Leg de makreelfilets op de vleeskant in een koud koekenpannetje, dek af met een deksel en laat héél zachtjes warm worden.
In 10 minuten zijn ze gaar (kan niet in de magnetron)
Warm heel zachtjes de kool en de pastinaken op in de pan of magnetron.
Pas op: te lang verwarmen maakt de kool slap.
Leg op elk bord een plukje kool met daarop een makreelfilet.
Verdeel de pastinaken rondom.
Klop de vinaigrette goed door en lepel er omheen.
Opmerking
Bestel de makreel, maar haal hem zo kort mogelijk voor kerst op; vette vis wordt gauw ranzig. Vraag de visman om helemaal graatvrije filets.