vegetarisch, voor ongeveer 10 kroketten
|
|
Verhit de boter in een grote pan en bak de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze krimpen.
Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze samen tot al het vocht verdampt is (ca. 3 minuten).
Voeg de bloem toe en bak nog 2 minuten.
Giet de bouillon erbij en roer goed totdat de saus bindt.
Voeg nootmuskaat, tijm en oreganoblaadjes toe.
Breng de ragout op smaak met peper en zout.
Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Zet vervolgens 24 uur in de koeling om op te stijven.
Verdeel de ragout in 10 gelijke balletjes.
Rol in een vorm van een kroket.
Meng bloem, paneermeel en uipoeder in een diep bord.
Klop twee eitjes los in een diep bord.
Rol de kroketjes eerst in het bloemmengsel.
Doop ze daarna door het ei.
Rol ze nogmaals door het bloemmengsel.
Laat ze ongeveer 1½ uur opstijven in de koelkast.
Bak ze per 4 tegelijk voor ongeveer 5 minuten in een frituurpan van 180 °C.
Serveer de kroketjes met bijvoorbeeld zelfgemaakte daslookmayonaise
Tip
Gebruik daslook in plaats van ui.
Als paddenstoelen kan je zwavelzwam (Laetiporus) gebruiken. Deze is heel makkelijk te herkennen (lijkt een beetje op kippenborsten maar dan gele van kleur) en groeit meestal op eik, kers, wilg en tamme kastanje. Je vindt ze meestal in april en oktober. Voor dit recept kan je zwavelzwam ook vervangen door boleten of bruine paddestoelen, ze hebben een intensere smaak.
Bron: Michel Gonzaga, Velt-voedingsdocente
Gepubliceerd door: Velt - Samen eco actief