|
|
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Zeef bloem en zout boven de deegkom van de keukenmachine.
Verwarm de melk tot lauwwarm (36 °C).
Los in een beetje melk de gist en de boter op.
Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in, klop het ei los en voeg het bij de
gistoplossing in het kuiltje, laat de machine draaien en giet in een dun straaltje de rest van de lauwe melk
bij het mengsel en laat draaien tot een soepel deeg.
Laat het, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plaats.
Meng de basterdsuiker en kaneel, dit mengsel wordt "boluspruum" genoemd, pruum is Zeeuws voor pruim.
Na het rijzen het deeg nog eens goed doorkneden en uitrollen(met bloem bestoven werkvlak) tot een lap van 2
cm dikte, snijd hieruit lapjes van 10 x 3 cm rol ze in de lengte op en rol ze uit tot 35 cm lang.
Haal deze rolletjes goed door het kaneel/suikermengsel, ze moeten een flink laagje hebben, en rol ze op tot
de bekende bolusvorm: druk 1 uiteinde met duim en wijsvinger op het (bebloemde) werkvlak en draai de rest
van de rol er omheen, druk het laatste stukje van de rol aan de onderkant van de bolus vast.
Leg de bolussen op een ingevet bakblik en laat ze nog 20 minuten narijzen.
Bak ze in ca. 20 minuten gaar en goudbruin, strooi op de helft van de baktijd het restant van het
kaneel/suikermengsel over de bolussen.
Laat ze omgekeerd op een rooster uitwasemen en verder afkoelen.
Eet ze met een flinke laag roomboter.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©