|
|
Spoel de aardbeien pas een halfuur voor het opdienen.
Leg 4 mooie exemplaren opzij, verwijder van de rest de kroontjes en snij ze in kwartjes.
Besprenkel ze met 1 theelepel citroensap en bestrooi ze met 2 theelepels suiker.
Schep voorzichtig om.
Klop de eidooiers, de porto, de sherry en de suiker dik en schuimig boven een warmwaterbad, tot het mengsel
verdrievoudgigd is in volume.
Neem van het vuur.
Klop de room stijf met de poedersuiker.
Spatel hem erdoor.
Serveer de zabaione lauwwarm of koud.
Zet voor de koude versie de kom in ijswater met zout tot ze afgekoeld is.
Zet ze dan nog 1 uur in de koelkast.
Verdeel de aardbeien over vier glazen.
Giet de warme of koude zabaglione voorzichtig over de aardbeien tot het glas goed vol is.
Garneer met een hele aardbei en serveer met een lange vinger.
Opmerking
Zabaione is Italiaans voor 'sabayon', een Frans dessert. Ook hier zijn eieren, suiker en sterkedrank de ingrediënten. Helemaal naar de smaak van de Italianen, die voor hun desserten zweren bij zoet én zwaar. Voor een 100% Italiaanse zabaione vervang je de sherry en de porto in dit recept door marsala, een amberkleurige Siciliaanse likeurwijn.
Bron: Libelle
Gepubliceerd door: Lize Lorent in Kook Jij
|
|
Neem een ruime pan met kokend water en een kleiner (steel)pannetje dat daarin past.
Een bain marie dus.
Klop met de mixer de eidooiers in het pannetje glad met de suiker tot het mengsel schuimig en wit is –
dat duurt even!
Doe er de marsala bij en verhit al kloppend.
Ga rustig door tot het gaat binden.
Wees niet bang en houd vooral niet te snel op.
Serveer met de aardbeien.