Tarte Tatin van rabarber

voor 6 - 8 personen

  • 6 lapjes diepvries bladerdeeg, ontdooid
  • bloem
  • 800 g rabarber,
    dun geschild en in stukken van 3 - 4 cm gesneden
  • 150 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 theel. kaneelpoeder
  • 2 eetl. geschaafde amandelen
  • lage taartvorm of vlaaivorm Ø 26 cm,
    bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Leg de deeglapjes, iets overlappend, op een met bloem bestoven werkvlak en rol ze uit tot een lap, iets groter dan de vorm.
Prik de deeglap hier en daar in met een vork.
Leg de rabarberstukken op het bakpapier in de vorm.
Meng de suiker met vanillesuiker en kaneelpoeder.
Strooi dit mengsel over de rabarber.
Dek de rabarber af met de deeglap en stop deze aan de rand van de vorm iets in.
Bak de taart in 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Rooster de amandelen in een droge hete koekenpan lichtbruin.
Laat de taart afkoelen.
Giet langs de taartrand het rabarbervocht af en keer de taart vlak voor het serveren om.
Bestrooi de taart met de amandelen.

Tips
Vet de vorm in en gebruik geen bakpapier.
Blancheer de rabarber.
Bestrooi de bodem van de vorm met het suikermengsel en laat dit licht karameliseren in de oven.
Leg dan de drooggedepte rabarber erop en volg verder het recept.
Vervang amandelschaafsel door 150 gram zachte geitenkaas.
Verkruimel deze over de taart, voeg 2 eetlepels honing toe en zet de taart nog even in de hete oven zodat de kaas licht smelt.

Wijntip
Vendange Tardive 17e octobre: Languedoc Frankrijk
Prachtige dessertwijn met een prettig fris zuurtje.

Bron: De Historische Groentehof

Terug