Ik zet de ingredië;nten in bereidings volgorde,
dit is mede van belang voor een goed resultaat met eventueel wat aanvullende informatie.
|
|
Maal de koekkruimels fijn in de keukenmachine en meng ze met de karnemelk.
Kneed boter, zout en suiker door elkaar, voeg het kruimelmengsel toe en kneed het erdoor.
Zeef de bloem en bakpoeder en kneed dit door het botermengsel, zodra alles goed gemengd is STOPPEN met
kneden.
Leg het deeg 1 dag in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Kneed het deeg voor het verwerken nog even KORT door.
Geef de speculaas zijn gewenste vorm en garneer eventueel met amandelen.
Schakel de oven terug naar 160 °C en bak de speculaas in ca. 20 minuten gaar en bruin.
1. het zuur in de karnemelk beinvloedt de bakaard gunstig (werkt in op de bakpoeder).
2. koekkruimels: misschien raar maar het is echt onderdeel van het recept.
Dan even een tip voor iedereen die met een speculaasplank aan de slag wil gaan, kijk eens of U een
figuurzaag in huis hebt of leen er een van iemand.
Vervang het zaagje door een zeer dun ijzerdraadje en span het strak aan.
Stop het deeg in de bebloemde speculaasplank druk het goed vast aan.
En pak nu de figuurzaag met beide handen vast in de buurt van de gespannen draad, leg het aan de kop van de
plank en trek hem naar U toe, (gek gezegd) maar houd de plank eventueel met uw buik tegen.
Let op, maak zo weinig mogelijk zaag bewegingen, het is wel even oefenen maar meestal gaat het zonder
problemen.
Wilt U de pop versieren druk er dan ongebrande amandelen en/of hazelnoten in (echt IETS in het deeg drukken)
afbakken in een "rustige oven" (temp.) van 160 - 170 °C in ongeveer 20 minuten.
Receptuur: Jaap Jobse
I.p.v. een figuurzaag voldoet ook een draad waarmee kaas/taart wordt gesneden, deze kaas/taartsnijders zijn te koop in kookwinkels.
Tonny