Riz Condé - I

  • 200 g dessertrijst
  • ½ l volle melk
  • ½ l room
  • 1 opengesneden stokje Bourbon vanille
  • 150 g suiker
  • 4 eidooiers
  • snufje zout
  • 200 g abrikozenjam
  • 3 eetl. abricot brandy
  • 150 g abrikozen op brandewijn (boerenmeisjes), uitgelekt

Doe de melk en de room in een pan, voeg het vanillemerg en het stokje en een snufje zout toe en kook de rijst hierin volgens de aanwijzingen op het pak gaar.
Verwijder het vanillestokje.
Klop de eidooiers met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is en als een lint van de lepel loopt.
Voeg dit mengsel bij de rijst en laat, op zacht vuur, al roerend binden.
Haal de pan van het vuur en stort de rijst in een met water omgespoelde puddingvorm of schaal.
Laat afkoelen en in de koelkast door en door koud worden.
Verwarm de abrikozenjam en pureer met de staafmixer.
Voeg de abricot brandy toe en laat afkoelen.
Stort de rijst op een platte schaal en giet de abrikozengelei erover.
Garneer met de abrikozen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Riz à la Condé - II

  • 1 l melk
  • 100 g rijst
  • vanille
  • 1 blik abrikozen
 
  • 3 eieren
  • sherry
  • ± 100 g suiker

Rijstebrij koken met vanille.
Deze vermengen met de drie geklopte dooiers, wat suiker en het stijfgeklopte eiwit.
Een rijstrand insmeren met boter en bestrooien met paneermeel.
Hierin het bovengenoemde mengsel in de oven bakken, ± ½ uur.
Ruim de helft van de abrikozen stoven met sherry, suiker, enz.
De bovenzijde van de gestorte rand garneren met de niet gestoofde vruchten en de overige in het midden van de rand plaatsen.

Bron: De Hollandsche Tafel in Indië

Terug