|
|
Verwarm de oven voor op 180 °C en schuif een met aluminiumfolie beklede bakplaat in de oven (zodat u geen ondergekliederde oven krijgt, mocht de rabarber te enthousiast gaan borrelen).
Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukjes.
Vet een glazen ovenschaal in met boter en leg de stukjes rabarber erin.
Sprenkel er desgewenst het sinaasappelsap over en strooi er de geraspte sinaasappelschil (desgewenst) en de 225 gram (of meer) suiker over.
Verdeel de boter in klontjes en leg die op de rabarber.
Roer de bloem, het zout en de suiker in een grote kom met een garde door elkaar en meng er snel de crème fraîche door.
Kneed zo weinig mogelijk, het moet een plakkerige massa worden die absoluut niet glad hoeft te zijn.
Bedek de stukjes rabarber met het deeg en zet de schaal ± 3 kwartier in de voorverwarmde oven.
De rabarber moet lekker onder het deegdekentje liggen pruttelen.
Dit rabarbertoetje is zo, zonder meer al lekker, maar voor een extra feestelijk tintje kunt u er roomijs of crème anglaise (dunne vanillevla) bij serveren.
Of zelfs allebei.
Opmerking
Asperges, aardbeien, venkel, doperwtjes, rabarber, goed, ze zijn het hele jaar wel in een of andere vorm of waar dan ook vandaan te krijgen, maar als ik ze in de voorjaarszon vers gestoken, geplukt of afgesneden op de boerenmarkt zie liggen, maakt mijn hart een huppeltje. Ze betekenen het begin van de zomer. Het is nog een beetje fris voor de tijd van het jaar, daarom een rabarberdessert dat ook warm heerlijk is. Het is een Amerikaans recept, waarbij de rabarber in de oven wordt gegaard; dat is een heel makkelijke en lekkere manier om rabarber te bereiden. De sinaasappel kwam er oorspronkelijk niet in voor en die kunt u dus met een gerust hart weglaten, maar ik ken iemand die niet van rabarber hield en zich bekeerde toen hij de combinatie rabarber en sinaasappel proefde. Vandaar.
Bron: NN