Quiche Lorraine

    • voor de vulling:
  • 100 g ontbijtspek
  • 4 eieren
  • 30 cl crème fraîche
  • peper en zout
    • voor de bakvorm:
  • boter
  • bloem
    • voor het deeg:
  • 250 g bloem
  • 125 g margarine
  • 1 ei
  • 5 cl ijskoud water
  • zout

Zeef de bloem met wat zout boven een kom.
Maak er een kuiltje in en doe hierin de margarine op kamertemperatuur in stukjes, het ei en het ijskoude water.
Meng alles snel door elkaar.
Voeg, indien nodig, wat extra water toe.
Kneed het tot een soepel deeg dat niet meer aan de handen plakt.
Verpak het in plastic folie en laat het zo.n 2 uur in de koelkast rusten.
Kook in weinig water het ontbijtspek in plakjes ca. 5 minuten op een laag vuur zacht.
Laat het uitlekken en snijd het in repen.
Klop de eieren met de crème fraîche, en wat peper en zout tot een crème.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid glad werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm doorsnee en 4 mm dik.
Bekleed hiermee een met boter ingevette en met bloem bestoven vlaaivorm van ongeveer 26 cm.
Prik enkele gaatjes in de deegbodem.
Verdeel het spek erover en giet de eiercrème erin.
Bak de quiche Lorraine in het midden van een voorverwarmde oven van 200 °C in plusminus 30 minuten goudbruin en gaar.

Recept van Tante Tes
Gepubliceerd door: Boudewijn Wayers

Terug