Pruimenkoek

voor 10 personen

  • 60 g (4 eetl.) vloeibare margarine
  • 300 g bloem
  • ± 15 cl halfvolle melk
  • 30 g gist
  • 60 g suiker
  • 1 ei
  • 30 g amandelen
  • 1 kg pruimen
  • citroensap
  • 2 eetl. suiker
  • ½ eetl. kaneel

Bestrijk een bakblik van de oven dun met wat margarine.
Zeef de bloem in een kom.
Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gist op.
Kneed van de bloem, het gistmengsel, de margarine, de suiker en het ei een deeg.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee het bakblik.
Hak de amandelen fijn en strooi ze over het deeg.
Was de pruimen, halveer ze en neem de pit eruit.
Schik de pruimen met de holle kant naar boven op het deeg.
Laat het deeg in een lauwe oven van 40 °C 45 minuten rijzen.
Neem het bakblik uit de oven en verwarm de oven op 200 °C.
Druppel wat citroensap over de pruimen.
Bak de koek in 40 - 50 minuten gaar en lichtbruin.
Meng de suiker met de kaneel en bestrooi de nog warme koek hiermee.
Laat de koek afkoelen en snijd hem in ca. 20 stukken.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht kalkoenfilet met Italiaanse saus, broccoli en aardappelen.

Bron: Voedingscentrum

Terug