Plumpudding

traditionele Engelse Kerstpudding voor een vorm van 1 kilo inhoud

  • 225 g ossenwit of boter (vervanging van niervet)
  • 2 eetl. rietsuikersiroop
  • 20 cl Cognac
  • rasp en sap van 2 citroenen
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 4 middelgrote eieren, losgeklopt
  • 225 g kruim van volkorenbrood
  • 225 g krenten
  • 225 g blanke rozijnen
  • 225 g sultana's
  • 225 g donkerbruine basterdsuiker
  • 85 g volkorenmeel
  • 85 g blanke amandelen, geroosterd en fijngehakt
  • 85 g hazelnoten, geroosterd en fijngehakt
  • 85 g gemberbolletjes, fijngesneden
  • 1 goudreinet, gesnipperd
  • 1½ theel. gemalen nootmuskaat
  • 1½ theel. gemalen piment
  • 3/4 theel. kruidnagelpoeder
    • voor de brandybutter:
  • gelijke delen Cognac, boter en suiker

Smelt de boter op laag vuur en roer de stroop erdoor.
Laat afkoelen, voeg Cognac, rasp en citroensap en losgeklopte eieren door het mengsel, meng goed.
Meng de rest van de ingredië;nten in een grote kom en schep het ei/botermengsel erdoor.
Doe het deeg in een ingevette kookpuddingvorm, leg op de bodem van een pan een treefje of opgevouwen doek, zet hierop de puddingvorm en vul de pan met zoveel heet water dat de vorm half onder water staat.
Doe het deksel op de pan en laat de pudding 5 uur zachtjes koken.
Laat de pudding afkoelen, stort hem en laat hem, verpakt in plasticfolie rijpen.
Laat de pudding op de avond van het kerstdiner nog eens 2 uur koken of zet hem 2 minuten op half vermogen, in de magnetron.

Presentatie:
Giet een juslepel voorverwarmde rum of Cognac over de pudding en steek dit aan, breng de pudding brandend op tafel en geef er brandybutter bij.

Magnetronmethode:
Doe het deeg in een ingevette aardewerken puddingvorm, dek af met magnetronfolie.
Zet de pudding 5 minuten in de magnetron op vol vermogen, laat 5 minuten rusten, daarna nog 3 minuten op half vermogen.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug