voor 3 - 4 personen
|
|
Ontvel verse perziken door ze 30 - 60 seconden in kokend water te leggen.
Dompel ze onmiddellijk daarna onder in ijskoud water (voeg ijsblokjes toe).
De huidjes van de perziken laten zich dan gemakkelijk wegnemen.
Halveer de vruchten en neem de pitten weg.
Verwijder dan ook die delen van het vruchtvlees waaraan heel duidelijk is te zien dat de pitten eraan hebben vastgezeten.
Laat de perzikhelften uit een pot of blik op een stuk keukenpapier uitlekken.
Trek daar ± 20 minuten voor uit.
Breng in een pannetje met dikke bodem 25 cl melk aan de kook.
Temper daarna het vuur en houd de melk tegen de kook aan.
Roer 2 eetlepels melk, de eidooiers, de suiker en de bloem zolang in een kommetje tot een volkomen glad mengsel is verkregen.
Roer er 4 eetlepels kokende melk door en schenk het mengsel, onder voortdurend roeren en kloppen door een zeefje in het pannetje met de hete melk.
Blijf zolang roeren en kloppen tot een gebonden vla is verkregen.
Voeg de vanillesuiker en 2 eetlepels likeur toe.
Neem het pannetje van het vuur, zet het in een bak met ijskoud water (voeg ijsblokjes toe) en roer en klop met grote regelmaat tot de vla (die nu Crème Anglaise mag heten) koud is geworden.
Snijd intussen de perzikhelften in dunne plakjes, leg ze, zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model, op een groot koud bord en sprenkel er 2 eetlepels peachtree likeur over.
Presentatie
Dien de nagerechten op in (gekoelde) wijde glazen (coupes).
Schep eerst 4 - 6 eetlepels crème anglaise in de glazen en strooi de hazelnoten erover.
Leg de in plakjes gesneden perzikhelften er zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model bovenop.
Bron: NN