Perenclafoutis I

  • 600 g geschilde en in plakjes gesneden rijpe peren
  • 20 cl melk
  • 75 g suiker
  • 5 eieren
  • het merg van 1 vanillestokje
  • een snufje zout
  • 70 g gezeefde bloem
  • 10 cl marinade van de peren
voor de marinade:
  • 4 eetlepels eau de vie poire Williams
  • ¾ dl zoete witte wijn
  • 1 eetl. suiker
  • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes.
Meng de poire Williams met de witte wijn en de suiker en laat de plakjes peer hierin 1 uur marineren.
Laat de peren uitlekken en vang het vocht op.
Doe alle overige ingredië;nten in de aangegeven volgorde in de kom van de keukenmachine en mix tot een glad beslag.
Giet een laagje beslag in een ingevette ovenschaal van ± 3 cm hoog, zet de schaal 1 minuut in de oven, neem de schaal uit de oven, leg de peren erin en giet de rest van het beslag erover.
Strijk de bovenkant glad, zet de schaal 1 uur in de oven, de clafoutis is dan gerezen en lichtbruin.
Laat wat afkoelen en serveer de clafoutis bestrooid met poedersuiker.

Perenclafoutis II

perenclafoutis (3K)

Je kunt de claufoutis maken met allerlei soorten fruit, expirementeer er gerust op los, het kan haast niet fout!
De traditionele clafoutis wordt vaak met kersen gemaakt, ook erg lekker.
Ik heb de claufoutis voor het bakken nog bestrooid met kokos, maar je kunt bijvoorbeeld ook amandelsnippers nemen.

  • 500 g schoongemaakt fruit
    (peren, kersen, aardbeien, abrikozen, perziken)
  • 100 g (basterd) suiker
  • boter, om in te vetten
  • 125 g bloem
  • mespuntje zout
  • 3 eieren
  • 30 cl melk
  • eventueel wat geraspte kokos
  • poedersuiker om te bestrooien

Meng het fruit in een kom met de helft van de suiker en laat dit een half uur intrekken.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een taartvorm in met boter.
Zeef de bloem in een kom en meng er het zout en de rest van de suiker doorheen.
Kluts de eieren in een kommetje en klopt dit door de bloem.
Giet tenslotte de melk erbij en mix alles goed.
Strooi er eventueel de geraspte kokos nog overheen.
Leg het fruit in de beboterde taartvorm en overgiet het met het eimengsel.
Bak de claufoutis in de oven, zo’n 30 tot 40 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
Beetje laten afkoelen, bestrooien met poedersuiker en opdienen!

Bron: Bourgondië

Terug