Peren tarte tatin

Peren tarte tatin

  • 100 g fijne suiker
  • 4 conference peren, geschild, zonder klokhuis, in kwarten
  • bladerdeeg
  • 100 g zachte boter

Neem een gesloten, rond bakblik.
Zo u wilt: een tarte tatin blik.
Wrijf de bodem rijkelijk in met boter en bestrooi gelijkmatig met suiker.
Verhit het blik – boven vuur, in de oven – zodat de suiker en boter een karamelsiroop vormen.
Onderwijl: de perenkwarten in de oven leggen opdat ze wat vocht verliezen. (Zie opmerking 1)
Druk de peerkwarten in de siroop, d.w.z. de ronde kant onder (dus straks boven) en de snijkant boven.
Kook nog eens tien minuten, zodat de peren zachter worden.
Als je geen groot vel hebt, rol wat kleine plakken bladerdeeg aaneen en met een deegroller uit, indien nodig.
Wikkel in folie en leg in de koelkast.
(Als u grote lappen gebruikt, is dit niet nodig.)
Rol het bladerdeeg aaneen en uit, indien nodig.
Bak gedurende een kwartier op 200 °C.
Verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak tot het deeg mooi bruin is.
Haal uit de oven en laat 10 minuten staan.
Draai 'm dan om, op een bord of serveerplank.
Dat is de tarte volgens de methode van de dames Tatin.

Opmerkingen
1. Het originele recept heeft het erover de perenkwarten een halve dag onbedekt in de koelkast te leggen, opdat ze wat uitdrogen. In een oven wel handig. Zeker voor nog wat onrijpe peren. Dan worden ze zo wat zachter.
2. Gewone ongeraffineerde rietsuiker gebruikt. Werkt ook heel goed.
3. De afkoelende stroop is niet te vertrouwen. Dat wordt taai. Dan komt de taart nooit meer uit het blik, dus na een minuut of wat al omgekieperd.

Bron: MergenMetz

Terug