Kerstboom Meringues

voor ongeveer 16 stuks
  • 2 eiwitten
  • snufje zout
  • 2 theel. citroensap of 1 theel. blanke azijn
  • 80 gram poedersuiker
  • zilverpilletjes (optioneel)
    • speciale materialen:
  • electrische mixer
  • spuitzak met mond van 1,5 cm

Zorg ervoor dat de eieren die je gebruikt op kamertemperatuur zijn, haal ze tenminste 2 uur voordat je begint uit de koelkast.
Verder is het erg belangrijk dat alle materialen waar je mee werkt absoluut vetvrij zijn, anders heb je grote kans dat de eiwitten niet genoeg opstijven.
Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
Doe de eiwitten, het zout en het citroensap (of de azijn) in een grote, schone kom.
Begin met mixen op medium snelheid en let goed op hoe het eiwit eruit ziet.
Probeer om de mixer niet constant aan en uit te zetten, maar blijf mixen.
Als het eiwit schuimig is geworden en ook al wat in volume is toegenomen, is het tijd om de poedersuiker er, al mixend, in kleine beetjes tegelijk, bij te doen (neem hiervoor een minuut of 2 de tijd).
Blijven mixen!
Normaal gesproken duurt het zo’n 15 tot 20 minuten om het juiste volume te krijgen, afhankelijk van allerlei factoren zoals het weer, de snelheid van het mixen en de temperatuur van de ingredië;nten.
Let dus goed op de eiwitten, eerst worden ze wit-glanzend, maar we hebben nog meer volume nodig.
Blijven mixen!
Als het volume echt is toegenomen en de garde(s) van je mixer strepen beginnen te trekken in de eiwitten, kun je de mixer wat langzamer laten draaien en kijken of je pieken kunt trekken in het eiwit.
Onthou dat het goed stevig moet zijn, zodat je vormpjes zoals op de foto kunt opspuiten.
Anders eindig je met meringue plasjes en dat willen we natuurlijk niet.
Verwarm de oven voor op 75 °C.
Doe de eiwitten over in de spuitzak, en probeer te voorkomen dat er grote luchtbellen in de spuitzak komen, dit maakt het opspuiten veel lastiger.
Spuit het eiwit op het bakpapier.
Ik deed dit in drie stapjes, onderkant, middel, top.

meringues (2K)

Houd voor de onderkant de spuitmond een halve centimeter recht boven het bakpapier en spuit een rondje eiwit van ongeveer 5 cm doorsnee.
Til de spuitmond nu iets hoger voor het middelste gedeelte, iets kleiner in doorsnee, en tenslotte nog iets hoger voor de top, die weer een beetje kleiner is dan het middelste gedeelte.
Haal de spuitmond omhoog voor een mooie piek.
Plaats de meringues 1,5 uur in het midden van de oven.
Laat ze vervolgens in de oven staan totdat de oven volledig is afgekoeld.

Bron: Bourgondië

Terug