Oudhollandse griesmeelpudding met rode bessensaus

  • 1 l melk
  • ¼ vanillestokje
  • 1 eetl. vanillelikeur of
    1 theel. bourbon-vanille esprit
  • 50 g boerenjongens met 1 theel. vocht
  • 100 g griesmeel
  • 125 g suiker
  • wat zout
  • 2 theel. kaneellikeur, of
    ½ theel. kaneelesprit
  • 1 eiwit
  • 30 cl rode bessensap
  • 1½ eetl. aardappelzetmeel

Breng de melk met de zaadjes van het vanillestokje langzaam aan de kook, voeg vervolgens de vanillelikeur of -esprit toe en laat 15 minuten trekken op een vlamverdeler.
Meng de griesmeel met 75 gram suiker en wat zout en voeg al roerend aan de kokende melk toe.
Blijf roeren tot de massa dik genoeg is.
Voeg tot slot de boerenjongens, het boerenjongensvocht en na wat afkoelen, de stijf geslagen eiwit toe.
Spoel een puddingvorm met koud water om en schenk de hete massa erin.
Meng 2 eetlepels rodebessensap met de aardappelzetmeel.
Warm de rest van de bessensap langzaam met de kaneellikeur of -esprit in een steelpan.
Voeg als het sap kookt het aardappelzetmeelmengsel al roerend toe om de saus te binden.
Eet de pudding warm of koud.
Serveer met een toefje slagroom, wat verse rode bessen en rondom wat boerenjongens.

Bron: A. van Wees distilleerderij De Ooievaar

Terug