Griesmeel-yoghurtcake

Griesmeel-yoghurtcake

  • 500 g griesmeel
  • 50 cl yoghurt
  • 3 ei
  • 32½ cl arachideolie
  • 1 svanillestokje, het merg ervan
  • 16 g bakpoeder, 1 zakje
  • ½ theel. natriumbicarbonaat (baking soda), optioneel
  • 325 g suiker, wij nemen panela, oersuiker
  • 5 à 6 eetl. honing
  • 2 à 3 theel. oranjebloesemwater
  • gemalen kokos

Verwarm de oven voor op 180 °C.
We nemen een vierkant bakblik van ongeveer 25 x 25 cm.
Ovenschaal die wat langer is en minder breed mag ook.
Het wordt geen hoge cake, misschien 3 à 4 cm.
Vet het bakblik goed in en bestrooi de binnenkant met bloem of griesmeel.
Tik de drie eieren in een ruime kom.
Neem een mixer en klop het mooi luchtig.
Doe de suiker en de olie erbij en mix goed.
En dan de yoghurt en vanille.
Mix.
Uiteindelijk de griesmeel en bakpoeder en evt. de baking soda.
Meg alles goed.
Het is een vrij vloeibaar geheel.
Giet het geheel over in het bakblik.
(Wij hebben niet alles erin durven te gieten, dus hielden wat over.)
Bak het een uur.
Of korter, als ie maar mooi bruin is.

Griesmeel-yoghurtcake
Griesmeel-yoghurtcake

Als het bakken bijna ten einde is, verwarm in een pannetje de honing met het oranjebloesemwater.
Het wordt mooi vloeibaar.
Haal de cake uit de oven en giet de honing mooi gelijk verdeeld over de hete cake.
Zo trekt het er mooi in.
Bestrooi daarna dun met de gemalen kokos.
Pas snijden als ie echt koud is.
Wij sneden de koekerige randen eraf en hadden een mooi zachte binnenkant.

Opmerkingen

In het originele recept wordt vanillesuiker gebruikt en zonnebloemolie.
Dat gebruiken we nooit.
Maar arachideolie is een mooie, geur- en smaakloze vervanger.
Misschien wel beter.
Er wordt abrikozenjam gebruikt in plaats van honing.
En er wordt veel minder oranjebloesemwater gebruikt.
Het was niet of nauwelijks te proeven, dus hebben we in dit recept het gehalte verhoogd.

Bron: Marokkaanserecepten.com
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug