Gratin van aardbeien en rabarber

Gratin van aardbeien en rabarber

  • 200 g rabarber
  • 200 g aardbeien
  • 25 cl witte wijn
  • 85 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • poedersuiker
    • voor de gratinlaag
  • 250 g roomkwark, 40% vet
  • 2 eierdooiers
  • 40 g poedersuiker
  • 30 g maïszetmeel
  • 1 eetl. rum
  • geraspte citroenschil
  • 1 theel. vanillesuiker
  • 2 eiwitten
  • 60 g suiker

Was de rabarber, trek eventuele draden eraf.
Snijd de stengels in 4 cm lange stukjes.
Verwarm de witte wijn met de suiker.
Snijd het vanillestokje in de lengte open schraap het merg eruit en doe dat in de pan met de wijn.
Het "lege" stokje mag er ook bij.
Doe de rabarber erbij.
Laat het even opkoken.
En laat de rabarber in het vocht afkoelen.
Schoon de aardbeien en halveer ze.
Grote aardbeien in kwarten.

Gratin van aardbeien en rabarber

Voor de gratineerlaag: doe de kwark, eierdooiers, poedersuiker, maïszetmeel, rum, geraspte citroenschil en de vanillesuiker in een schaal.
Klop het luchtig met een garde.
Klop in een andere vetvrije schaal (even met citroensap ontvetten) de eiwitten stevig, klop de suiker erdoor en spatel het eiwitschuim door de kwarkmassa.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Beboter vier kleine, diepe schaaltjes en verdeel de kwarkmassa erover.
Dep de rabarberstukjes droog en leg vijf à zes stukjes in elk schaaltje.
Leg de halve aardbeien in de tussenruimten.
Schuif de schaaltjes in de oven en bak de gratins goudbruin.
Bestuif ze met poedersuiker.

Opmerkingen
1. Voor de roomkwark kan ook mascarpone worden gebruikt.
2. We hebben een kleine grote ovenschaal gebruikt. Kan ook. Maar de volgende keer neem ik toch de bakjes, zoals in de beschrijving is aangegeven. Het smaakt niet minder, maar staat wel fraaier.

Bron: De Grote Chef-Koks van Europa
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug