voor 2 personen
|
|
Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes.
Druppel er wat citroensap over.
Verwarm de margarine in een koekenpan en bak hierin de plakjes appel zacht.
Strooi er wat kaneel over.
Hak de walnoten grof en bak ze even mee.
Verdeel de warme of koude appels over 2 bordjes en schep de yoghurt ernaast.
|
|
Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven: 150 °C).
Was de appels, droog ze goed af en snijd het klokhuis eruit.
Dit gaat het gemakkelijkst met een appelboor of een smal keukenmes.
Zorg ervoor dat ongeveer 1 cm aan de onderkant van de appel intact blijft, anders lekt de vulling er in de oven uit.
Hak de gepelde amandelen fijn en meng ze met de sultanarozijnen.
Leg de appels in een ovenschaal en vul de gaten met het noten-rozijnenmengsel.
Giet de honing over het mengsel.
Als u van bijzonder rijk houdt, kunt u vlokken boter op de appels leggen voordat u ze in de oven schuift.
Verwarm de appels 20 tot 35 minuten, afhankelijk van de soort en de grootte, tot het vruchtvlees zacht is en de schil openscheurt.
Geniet van de warme gebakken appels puur of serveer met koude vanillesaus of vanille-ijs.
Zoet of hartig?
Naast sultanarozijnen en amandelen zijn ook hazelnoten, walnoten, in rum verduurzaamde vruchten, jam, pudding, enz. geschikt als vulling.
Als u van pittig houdt, vul het dan met kaas, kruidenkwark, ham, kruiden-chilirijst, aardappelpuree.
Gevulde gebakken appels zijn een stevige afsluiting van de kerstmaaltijd.
Zure variëteiten zoals Boskoop, Berlepsch, Elstar, Jonagold, Gloster en andere winterappelen zijn bijzonder geschikt om als vulling te dienen.
De zachte, fijncellige herfstappelen barsten en vallen al na korte verhitting uiteen tot appelmoes.