Crème caramel met koffie en kardemom

  • 225 g suiker
  • ½ l volle melk
  • 5 groene kardemomzaadjes, gekneusd
  • 10 cl sterke koffie (mag decaf zijn )
  • 4 eieren
  • een lage ovenschaal van circa 1 l inhoud

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe 100 gram van de suiker met 5 eetlepels water in een pan en verhit al roerend.
Draai, zodra de kleur van de massa lichtbruin is, het vuur uit.
Giet en verdeel de vloeibare karamel over de bodem van de schaal.
Breng de melk aan de kook met de gekneusde kardemomzaadjes.
Laat zachtjes vijf minuten koken, vis de kardemom eruit en voeg de koffie toe.
Klop de eieren met de resterende suiker glad in een grote kom.
Giet al kloppend met een garde de melk van het vuur af door de eieren.
Giet in de schaal.
Zet hem in een ovenslee in de oven en giet een laag kokend water in de slee.
Bak de crème circa 30 minuten in de oven.
Hij ziet er zeker nog trillend zacht uit, maar is gaar als een erin gestoken mes er droog uitkomt.
Laat de crème afkoelen en bewaar in de koelkast.
Snijd voor het serveren de randen los, leg er een schaal bovenop en draai in één beweging samen om.

Bron: Onno Kleyn

Terug