voor 6 personen
|
|
Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het stokje aan de melk toe.
Breng de melk al roerend zachtjes aan de kook en laat langzaam afkoelen.
Doe de suiker in een kom en zeef de melk hierboven.
Giet er al roerend de room bij.
Doe de eidooiers en het vanillemerg erbij en klop ± 3 minuten met de staafmixer.
Doe het mengsel over in ramekins* en laat de crème, afgedekt met aluminiumfolie, au bain-marie in 45 minuten in een oven van 120 °C gaar worden.
Laat afkoelen en daarna in de koelkast door en door koud worden.
Presentatie
Bestrooi de crème met een laagje rietsuiker of maple sugar en laat die met de hobbybrander of een speciaal brûlée-brandertje karameliseren.
Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en dat de crème koud blijft.
Ramekins of rammekens* = soufflébakjes, m.a.w. ovenbestendige 1 persoonsschaaltjes.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©
voor 6 schaaltjes
|
|
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet 6 kleine ovenschaaltjes in.
Schraap het merg uit het vanillestokje.
Doe de rijstmelk, rijstcuisine en het vanillemerg in een pannetje en breng langzaam aan de kook.
Laat even doorkoken.
Doe ook het leeggeschraapte vanillestokje erbij, dit geeft veel smaak af!
Roer in andere schaal het eigeel voorzichtig los met de suiker.
Probeer het zo min mogelijk te laten schuimen.
Gebruik hiervoor een houten lepel.
Verwijder het vanillestokje en giet de melk langzaam al roerend bij het eigeelmengsel.
Schenk het mengsel in de schaaltjes.
Zet deze schaaltjes in een ovenschotel en giet er zoveel water bij dat de schaaltjes tot ongeveer ⅓ in het water staan.
Zet de schaal ongeveer 50 - 60 minuten in de oven.
Als de crème brûlée stevig en goudgeel van kleur is, is de crème brûlée gaar.
Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden.
Verwarm de ovengrill voor tot deze gloeiend heet is.
Haal de crèmes uit de koelkast en bestrooi ze met een dun laagje suiker.
Zet de schaaltjes vlak onder het grillelement tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren, dit duurt maar 1 minuut.
Bron: Isola Bio
Gepubliceerd door: Odin recepten
voor 6 personen
|
|
Oven voorverwarmen op 125 °C.
Eieren splitsen.
Eidooier alleen gebruiken, kloppen met de suiker.
Melk en slagroom aan de kook brengen.
Vanillestokje opensnijden boven de melk en de merg eruit schrapen.
Stok en al in het melk-slagroommengsel doen.
Ca. 5 minuten zachtjes trekken.
Bij de dooiers met suiker langzaam de hete melk roeren (stokje eruit vissen).
Mengsel verdelen over 6 ondiepe ovenvaste schaaltjes.
Dan 4 - 5 minuten op rooster in de oven garen.
Af laten koelen daarna in koelkast bewaren tot gebruik.
Voor het serveren een laagje basterdsuiker erover verdelen en met een brandertje verhitten.
Serveersuggestie
Overgebleven eiwitten te gebruiken voor bijvoorbeeld bavarois.