Citroenkwarktaart mousse

Citroenkwarktaart mousse

voor 6 porties

    • voor de gekonfijte citroenen
  • 1 citroen
  • 150 g suiker
  • 2 eetl. suiker
    • voor de mousse
  • 3 blaadjes gelatine, wit
  • 3 eieren
  • 3 citroenen
  • 100 g suiker
  • zout
  • 10 cl slagroom
  • 200 g room kwark, 40 % vet
  • 6 stengels citroenmelisse

Snijd de citroen kruislings in 4 mm dikke schijfjes.
Kook in ruim kokend water gedurende 20 minuten.
Verwijder ze met een schuimspaan en laat goed uitlekken.
Breng 2 eetlepels suiker in 20 cl water aan de kook.
Kook de citroenschijfjes hierin gedurende 1 uur op een zacht vuurtje, haal ze eruit en laat ze een nacht drogen op een koelrek.
Week voor de mousse de gelatine in ijskoud water.
Hoe kouder het weekwater voor de gelatine, hoe beter de gelatine zich daarna bindt.
Scheid de eieren.
Was de citroenen in heet water, dep ze droog, rasp 2 theelepels schil fijn, pers er 10 cl sap uit.
Klop het citroensap, de schil, 40 g suiker en eidooiers in een heet waterbad tot een romige, dikke massa.
Los de uitgeknepen gelatine op in het warme eidooierschuim.
Klop de eiwitten en 1 snuifje zout met de kloppers van een handmixer tot ze half stijf zijn.
Voeg de resterende suiker toe en klop tot de suiker is opgelost.
Klop de slagroom stijf.
Roer de kwark in porties door het lauwe eidooierschuim.
Spatel, net voor het begint te stollen, eerst de opgeklopte eiwitten erdoor en dan de room.
Onmiddellijk in 6 glazen gieten en minstens 4 uur (liefst een nacht) koelen.
Bestrooi de citroenschijfjes met 2 eetlepels suiker.
Serveer de mousse versierd met citroenmelisse en schijfjes citroen.

Bron: essen & trinken

Terug