Charlotte met peer

charlotte_peer (2K)
voor 6 personen
  • 1 pak lange vingers (15 - 20 stuks)
  • 2 blikjes peren (à 230 g uitlekgewicht)
  • 5 blaadjes gelatine
  • 25 cl slagroom
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eiwitten, gepasteuriseerd
  • 2 eetl. Cointreau
  • zout

Week de gelatine 10 minuten in koud water.
Giet de peren af en vang 3 eetlepels sap op.
Pureer met de staafmixer de helft van de peren samen met de Cointreau.
Snij de andere helft van de peren in blokjes.
Klop met de mixer de slagroom stijf met de basterdsuiker en vanillesuiker.
Verhit de 3 eetlepels perensap in een pannetje.
Los de uitgeknepen blaadjes gelatine (van het vuur af) op in het hete sap.
Roer dit door de perenpuree.
Roer de perenpuree en de perenblokjes door de slagroom.
Klop in een schone kom de eiwitten met snufje zout stijf.
Schep dit voorzichtig door het perenmengsel (niet kloppen!).
Leg een rond stukje vetvrij papier op de bodem van een charlottevorm of bloempot.
Zet de lange vingers (suikerkant naar buiten) tegen de rand van de vorm en vul op met perenvulling.
Dek af en laat in de koelkast minimaal drie uur opstijven.

Serveren
Stort de charlotte op een grote schaal en knoop er mooi lint omheen.
Garneer met wat vers fruit of een rode vruchtencoulis.

Tips
Snij een paar lange vingers eventueel iets schuin bij zodat ze precies in de vorm passen.
Ze vallen makkelijk om, maar dat ondervang je door ze in gedeeltes ‘vast te plakken’ door er een lepel vulling tegenaan te scheppen.

Nog lekkerder: 4 handperen gaar pocheren in water met 100 g suiker.

Een feestelijk dessert dat er indrukwekkend uitziet, vooral als je ‘m op traditionele wijze serveert met een mooie strik erom heen.
Je hebt er glazen of metalen charlottevorm voor nodig, maar een bloempot werkt net zo goed!
Dat is zelfs nog makkelijker bij het storten, want door het gat in de bodem duw je de charlotte er gewoon uit.
In dit recept wordt basterdsuiker gebruikt, omdat hij makkelijker oplost.
En dat is weer handig in koude bereidingen zoals deze.

Bron: NN

Terug