|
|
Doe de gekookte kweeperen in een pan met een dikke bodem.
Hou wat kweeperen apart: parten die nog heel zijn en die je kunt gebruiken om te taart te decoreren.
Verwarm de kweeperen op middelhoog vuur.
Pureer met een staafmixer de kweeperen tot een gladde massa.
Voeg 6 eetlepels diksap toe en roer goed door.
Draai het vuur laag.
Maak ondertussen de broodpudding.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verwarm de melk, de kristalsuiker, het zout en de boter in een kleine steelpan op laag vuur tot de boter begint te smelten.
Verwijder de korsten van het brood en scheur het in grove stukken.
Je kunt van allerlei brood(producten) pudding maken.
Het enige waar je op moet letten, is dat je een lekkere mix hebt van broodsoorten en dat je de korsten eraf haalt.
Die gaan naar vogels.
Je kunt sneetjes witbrood gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een krentenbol, een oud plakje ontbijtkoek of een eierkoek.
Doe het brood in een mengkom en schenk de warme melk erover.
Laat het mengsel een paar minuten staan.
De stukjes brood die boven komen drijven, duw je terug.
Hak de walnoten grof.
Voeg de walnoten en de rozijnen toe aan het broodmengsel.
Voeg vervolgens de kweeperenmoes toe en roer goed door.
Klop het ei kort en voeg het toe aan het broodmengsel.
Roer goed door.
Bekleed de taartvorm met bakpapier en giet de broodpudding erin.
Snijd de kweeperen die je apart hebt gehouden in parten.
Verwijder de schil.
Verwarm in een koekenpan 3 eetlepels diksap en 2 theelepels kristalsuiker.
Voeg – als de suiker helemaal is opgelost – de kweeperenpartjes toe en bak ze enkele minuten totdat ze goudbruin kleuren.
Leg de partjes bovenop de taart en zet de taart in het midden van de voorverwarmde oven.
Bak de pudding in 45 – 60 minuten gaar.
De pudding is gaar als je een dun mes in het midden van de pudding kunt steken en er schoon uit kunt halen.
Het is niet erg als de pudding in het midden nog wat vloeibaar, wiebelig is; broodpudding hoort wat ‘klef’ te zijn.
Het is tenslotte pudding.
Laat even afkoelen voordat je de pudding aansnijdt.
Bestuif de pudding met kaneelpoeder.
Serveer de pudding warm.
Opmerking
Dat je van restjes heerlijke gerechten kunt maken, bewijst dit toetje. Broodpudding is een ideaal gerecht om oud brood en fruit in te verwerken.
Voor kweepeerrestjes geldt dat net zo. De gekookte kweeperen die je overhoudt na het maken van kweeperengelei zijn een prima vulling voor broodpudding.
Bron:
Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite
JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!
Gepubliceerd door: Okke Amerongen