Bramendessert met hangop en balsamico

  • 1 l volle yoghurt
  • 1 blaadje gelatine (1,7 g)
  • 1 dikke eetl. suiker
  • 250 g bramen, of meer
  • 2 dikke eetl. appelstroop
  • 2 eetl. aceto balsamico

Maak een schone theedoek nat, wring hem uit en bekleed er een vergiet mee, die je in een schaal zet.
Giet yoghurt in de doek, lekkere yoghurt natuurlijk, niet iets van de grote hoop.
Leg er een deksel op en zet de vergiet met de schaal in de koelkast.
De volgende ochtend heb je hangop.
Het is even kliederen om het uit de doek te schrapen, maar dat geeft meteen dat ambachtelijke gevoel.
Oudhollands.

Nu de bramen.
Week de gelatine in wat koud water.
Breng 15 cl water aan de kook en los er de suiker in op.
Draai het vuur uit, voeg de gelatine toe en roer goed tot hij is opgelost.
Laat afkoelen tot je je vinger erin kunt houden.
Schenk over de bramen in een kom en meng vreselijk voorzichtig.
Zet een paar uur in de koelkast.
Verwarm de appelstroop in een steelpannetje heel zachtjes tot hij zacht wordt.
Meng er van het vuur af de aceto balsamico door.
Laat afkoelen.
Roer voor het serveren de balsamicostroop losjes door de hangop.
De bedoeling is dat je duidelijk ziet dat het niet goed gemengd is.
Verdeel over vier schaaltjes of bordjes of coupes, en bekroon met de bramen.

Bron: Onno Kleyn

Terug