Babas au rhum, Baba rum cakes

voor 16 stuks

  • 3 eetl. lauwe melk
  • 7 g gedroogde, of 15 g verse gist
  • 225 g bloem
  • 100 g rozijnen (eventueel)
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 5 g zout
  • 15 g suiker
  • 5 eetl. rum
  • 3 eetl. warm water
  • 125 g zachte boter

Suikerstroopje

  • 500 g suiker
  • 80 cl water
  • 1 eetl. korianderzaadjes
  • 10 cl rum

Doe de rozijnen in een vergiet, spoel ze af met heet water en laat ze een nacht drogen.
Bestrijk de babavormpjes met boter, zet ze 15 minuten in de vriezer en beboter ze nog een keer.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Spoel een beslagkom om met heet water en droog hem af.
Verkruimel de gist in de lauwe melk en roer tot ze helemaal is opgelost.
Zeef bloem, zout en suiker boven de lauwwarme kom, maak in het midden een kuiltje en doe daar de gistoplossing, de rum en de eieren in, meng alle ingredië;nten tot een samenhangend deeg.
Til het deeg op en laat het met een plof terugvallen in de kom, doe dat minstens 5 keer tot het deeg soepel en elastisch is, dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg, op een warme plaats, 1 uur rijzen.
Klop de boter tot een zachte crème en roer ze door het gerezen deeg, voeg nu ook (eventueel) de rozijnen toe.
Vul de babavormen voor ⅓ met het deeg, zet ze op een bakplaat en laat ze nog 20 minuten narijzen tot de vormen bijna vol zijn.
Bak de babas in ca. 20 minuten goudbruin en gaar, ze laten dan vanzelf los van de vorm.
Haal ze uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster en wat drogen waardoor ze meer suikerstroop opnemen.

De volgende dag:
Doe suiker en water in een pan en laat de suiker op zacht vuur, al roerend, volledig oplossen, voeg de koriander toe en laat alles 4 minuten koken.
Haal de pan van het vuur, dompel de babas in het hete stroopje en wentel zemet een houten lepel om en om zodat ze aan alle kanten en zoveel mogelijk van het stroopje absorberen.
Zet ze op een serveerschaal, bewaar de overgebleven suikerstroop.
Besprenkel de babas vlak voor het opdienen met rum, roer de overgebleven rum door de suikerstroop en serveer dat apart.

I.p.v. 16 kleine cakes kun je ook 1 grote maken hoewel dat wel lastig is met drenken in de siroop, bak een grote baba 30 minuten.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

Terug