Amandelmousse met sinaasappel

voor 4 - 6 personen

  • 55 cl melk
  • 30 cl slagroom
  • 200 g amandelspijs
  • 30 g custardpoeder
  • 65 g suiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 2 - 3 (hand)sinaasappels
  • 1 theel. limoen- of citroensap
  • 3 eetl. geschaafde amandelen
  • poedersuiker

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Breng 50 cl melk en 10 cl room aan de kook.
Roer in een kommetje 5 cl melk en het custardpoeder tot een glad mengsel.
Schenk het, eventueel door een zeefje, onder voortdurend roeren bij de kokende melk met room en blijf roeren tot een gebonden vla is verkregen.
Roer er de amandelspijs en 40 g suiker door en laat de vla enkele minuten zachtjes koken.
Schenk de vla daarna door een fijne zeef in een kom.
Roer de goed uitgeknepen gelatineblaadjes door de hete vla en blijf roeren tot de gelatine in de vla is opgenomen.
Zet de kom in een bak met ijskoud water en laat de vla, onder regelmatig roeren, afkoelen en wat lobbig worden.
Klop 20 cl slagroom stijf en spatel hem luchtig door de afgekoelde en lobbig geworden vla.
Doe alles over in een kom, dek deze af met aluminiumfolie en zet hem ± 3 uur in de koelkast om de mousse te laten opstijven.
Rooster de geschaafde amandelen heel licht en laat ze op een groot koud bord afkoelen.
Schil de sinaasappels dik af.
Snijd de partjes tussen de vliezen uit en leg ze in een kommetje.
Vang het sap dat vrijkomt op.
Breng in een pannetje het sap (± 3 eetlepels) en het limoen- of citroensap aan de kook en los er 25 g suiker in op.
Schenk het kokende mengsel over de sinaasappelpartjes en schep alles om.
Dek het kommetje af met plasticfolie en laat ± 3 uur in de koelkast staan.
Schep alles vlak voor het gebruik goed om.

Presentatie
Schep met behulp van 2 eetlepels ovaalvormige ballen uit de amandelmousse.
Schik ze op de borden en bestrooi ze met de geschaafde amandelen.
Stuif er een beetje poedersuiker over.
Schep de sinaasappelpartjes en het zoete vocht ernaast.

Bron: NN

Terug