Kroketten of bitterballen maken

Kroketten of bitterballen maken

  • 300 g runderpoulet (gaar, of ander (soep)vlees/rund- of kalfsvlees)
  • 20 cl bouillon (bij voorkeur zelf getrokken van rund- of kalfsvlees)
  • 4 takjes peterselie (fijngeknipt)
  • 3 eetl. boter
  • 3 eetl. bloem
  • 2 eieren
  • 150 g paneermeel
  • snufje zout
  • snufje peper
  • snufje nootmuskaat
  • 1 eetl. melk
  • 1 eetl. olie

Snijd het vlees in hele kleine stukjes.
Smelt boter in een pan, roer de bloem erdoor (= roux) en laat dit ca 2 minuten zachtjes garen.
Voeg al roerende de koude bouillon toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Spatel vervolgens het vlees en de peterselie erdoor en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken.
Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schep de ragout in een diep bord en laat het minimaal 2 uur in de koelkast koud en stijf worden.
Klop in een diep bord ei met melk en olie los.
Strooi het paneermeel op plat bord.
Verdeel de ragout in porties en maak van ieder portie een kroketvorm.
Rol de kroket losjes door de paneermeel.
Vervolgens door het eimengsel en nog een keer door de paneermeel.
De kroketten moeten aan alle kanten goed bedekt zijn!
Leg de kroketten nog minimaal een uur terug in de koelkast.
Verhit het frituurvet tot 180 °C.
Frituur de kroketten ongeveer 4 minuten (niet teveel tegelijk).
Van hetzelfde mengsel kunt u ook bitterballen draaien.

Bron: Vlees.nl

Terug