Kruidenmengsels

Terug

APPLE-PIE SPICE
(voor 1 apple-pie-vulling)
Dit mengsel wordt in Amerika gebruikt.

2 theel. kaneelpoeder
1 theel. nootmuskaat (gemalen)
⅓ theel. gemberpoeder (djahé)


BOUQUET GARNI
Vastbinden met een touwtje:

4 takjes peterselie
2 takjes selderij of kervel
1 takje tijm en 1 laurierblad


CAJUN KRUIDEN
Cajun spice mix
Cajun kruidenmengsels - er zijn net er zoveel als er Cajun's zijn!

CAJUN KRUIDEN - EENVOUDIG
2 theel. zout
2 ½ theel. paprikapoeder
2 theel. knoflookpoeder
1 theel. oregano (gedroogd)
1 theel. cayennepeper
1 theel. zwarte peper
1 theel. uienpoeder
1 theel. tijm of rozemarijn (gedroogd)

CAJUN KRUIDEN - UITGEBREID
1 eetl. paprikapoeder (mild)
2½ theel. zout
1 theel. uienpoeder
1 theel. knoflookpoeder
1 theel. cayennepeper
¾ theel. witte peper
¾ theel. zwarte peper
½ theel. oregano (gedroogd)
½ theel. tijm (gedroogd)
met als extra toevoegingen (en/of):
selderij - basilicum - dragon - komijnzaad - gemalen laurier (gedroogd, elk ½ theel.))


CHILIPOEDER (MILD)
Chili Powder
3 eetl. paprikapoeder
1 eetl. komijnpoeder(jintan - Conimex)
2 eetl. oregano (gedroogd)
2 theel. cayennepeper(droog, gemalen)
½ theel. knoflookpoeder

Naar smaak kan er meer (of minder) cayennepeper toegevoegd worden.
In sommige Amerikaanse recepten wordt Red Chili Powder gebruikt = cayennepeper?(droog, gemalen)

CHILI KRUIDEN MIX
Chili Seasoning Mix
1 verpakking (voor bijvoorbeeld 500 g gehakt)
Tip: Deze mix is flink 'gepeperd', naar smaak kan er minder cayennepeper toegevoegd worden.

1 eetl. bloem
½ theel. paprikapoeder
2 eetl. uiensnippers (gedroogd)
¼ theel. knoflookpoeder
1½ theel. cayennepeper
½ theel. suiker
1 theel. zout
½ komijnpoeder, jintan

CHINEES VIJF KRUIDENPOEDER
Cinq Epices - Five Spice Powder
2 theel. Sichuan peper of zwarte peperkorrels
8 stuks steranijs of 4 theel. anijszaad
1 eetl. venkelzaad
½ theel. kruidnagelpoeder
1 eetl. kaneelpoeder

Rooster de peperkorrels circa 3 minuten in een droge koekenpan op matig vuur tot het aroma vrij komt.
Maal de peper, anijs en het venkelzaad in de mengbeker van de keukenmachine fijn.
Zeef het mengsel en meng het met de andere kruiden.


FINES HERBES
gelijke delen peterselie, dragon, kervel en bieslook (of kervel en bieslook)

 

GARAM MASALA
(Indian) Sweet Spice Mix
In de Indiase en keuken wordt de garam masala speciaal voor elk gerecht bereid.
De samenstelling is meestal familiegeheim.
Zie ook.

GARAM MASALA - EENVOUDIG
1 eetl. komijnpoeder
1 eetl. korianderpoeder
2 theel. zwarte peper
2 theel. kardemompoeder
1 theel. kaneelpoeder
½ theel. kruidnagelpoeder

GARAM MASALA - UITGEBREID
2 eetl. zwarte peperkorrels
2 eetl. komijnzaad
1½ eetl. korianderzaad
1 eetl. venkelzaad
1 theel. hele kruidnagels
½ eetl. kardemomzaad (zonder peulen)
3 stuks pijpkaneel - in stukken gebroken

Verwarm de oven voor op 135 °C.
Leg de kruiden op de bakplaat en bak ze 20 - 25 minuten, roer af en toe.
Laat afkoelen en maal de kruiden in de mengbeker van de keukenmachine tot een fijn poeder


ITALIAANSE KRUIDENMIX
Italian Seasoning Mix

2 theel. basilicum - gedroogd
2½ theel. peterselie - gedroogd
1½ theel. oregano - gedroogd
1½ theel. uiensnippers - gedroogd
½ theel. tijm - gedroogd
½ theel. knoflookpoeder
1 mespunt zwarte peper - gemalen
1 mespunt salie - gedroogd


KIP KRUIDEN
Chicken Seasoning Mix
(voor 1 kilogram kip)

2½ theel. zout
1½ theel. paprikapoeder
1½ theel. uienpoeder
¾ theel. bonenkruid (poeder)
¼ theel. koriander (ketoembar- Conimex)
¾ theel. knoflookpoeder
½ theel. zwarte peper (gemalen)
½ theel. tijm (poeder)
½ theel. basilicum (poeder)

KERRIE

Kerrie is een mengsel van diverse specerijen.
In kerriepoeder kunnen gemalen kurkuma, karwij, koriander, kardemom, (cayenne)peper, kruidnagel, gember, kaneel en mosterdzaad voorkomen.
De smaak kan daardoor per merk sterk verschillen.
In de Indiase en Indonesische keuken wordt de kerrie speciaal voor elk gerecht bereid.

KNOFLOOKZOUT

3 delen zout + 1 deel knoflookpoeder
of 1 theel. knoflookzout = ¾ theel. zout + 2 teentjes knoflook
of 1 teen knoflook = ⅛ theel. knoflookpoeder

 

KOEKKRUIDEN
Koekkruidenmengsels kunnen sterk verschillen.

KOEKKRUIDENMENGSEL
6 theel. gemalen kaneel
1 theel. gemalen nootmuskaat
1 theel. gemalen korianderzaad
1 theel. gemalen kruidnagel
1 theel. gemalen piment
½ theel. gemalenwitte peper
1 theel. kardemompoeder
1 theel. gemalen anijszaad
1 theel. gemberpoeder
1 theel. fijngemalen sinaasappelschil

Je kunt het mengsel naar eigen smaak samenstellen, ik gebruik van dit mengsel 1 eetl. op 100 g zelfrijzend bakmeel. Het lekkerst is het om de hele specerijen in een droge koekenpan te roosteren en dan fijn te malen en te zeven. Maak niet teveel in voorraad, gemalen kruidenmengsels verliezen snel aan smaak en geur.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©

KOEKKRUIDENMENGSEL VOOR GRONINGSE KRUIDKOEK
1 eetl. kruidnagelpoeder
1½ eetl. kaneelpoeder
½ eetl. nootmuskaat
1 theel. gemberpoeder
½ theel. zout
¼ theel. peper


MEXICAANSE KRUIDEN

zie: TACO KRUIDEN MIX


BAMI / NASI KRUIDEN

chilipoeder
chillies
gemberpoeder
knoflookpoeder
komijn / poeder
koriander / poeder
kurkuma
laos
paprika / poeder
peper
sereh

PERZISCH KRUIDENMENGSEL

2 eetl. hele zwarte peperkorrels, of 1 eetl. gemalen zwarte peper
3 eetl. korianderzaad, of 2 eetl. gemalen koriander
2 eetl. komijnzaad, of 1½ eetl. gemalen komijn
2 eetl. venkelzaad, of 1½ eetl. gemalen venkel
1½ eetl. hele piment bessen, of 1 eetl. gemalen piment
1½ eetl. kardemomzaad of 80 capsules, alleen zaden, of 1 eetl. gemalen kardemom
4 hele kruidnagels, of ½ theel. gemalen kruidnagel
2 pijpjes kaneel, ca. 4 cm, of 2 eetl. gemalen kaneel
5 hele steranijs
2 eetl. gerookte paprika's
3 theel. zout


PROVENÇAALSE KRUIDEN
Herbes de provence
De samenstelling van het mengsel staat niet vast.
Traditioneel bestaan de basisingrediënten uit rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm, waaraan nog basilicum, salie en lavendel kunnen worden toegevoegd.

Basis:
1 theel. rozemarijn (gedroogd)
1 eetl. marjolein (gedroogd)
1 eetl. tijm (gedroogd)
1 eetl. bonenkruid (gedroogd)
Extra:
½ theel. salie (gedroogd)
½ theel. lavendel (gedroogd)
1 theel. basilicum (gedroogd)


ROMMELKRUID
(wordt gebruikt in balkenbrij)

2 theel. zwarte peper (gemalen)
1 theel. nootmuskaat
1 theel. kruidnagelpoeder
½ theel. anijszaad


SPECULAASKRUIDEN (1)
(voor 500 g zelfrijzend bakmeel of bloem)
6 theel. kaneelpoeder
2 theel. nootmuskaat
1 theel. kruidnagelpoeder
1 theel. anijszaad, gemalen
(Tip: of 4 anijsblokjes voor anijsmelk met de suiker in het recept voor de speculaas meewegen)

SPECULAASKRUIDEN (2)
(voor 500 g zelfrijzend bakmeel of bloem)
6 theel. kaneelpoeder
2 theel. nootmuskaat
1 theel. kruidnagelpoeder
½ theel. witte peper (gemalen)
1 theel. kardemompoeder
1 theel. anijszaad, gemalen (zie tip hier naast)


TACO KRUIDEN MIX
(Taco Seasoning Mix)
of MEXICAANSE KRUIDEN
1 zakje (voor 500 g gehakt)

2 theel. uiensnippers -gedroogd
1 theel. cayennepeper
½ theel. paprikapoeder
¼ theel. oreganopoeder ( = 1 theel. gedroogde oregano)
1 theel. zout
1 theel. maizena
¼ theel. knoflookpoeder
½ theel. komijnpoeder (jintan - Conimex)


ZOUT-KRUIDENMENGSEL
voor verschillende vleessoorten

Gebruik een koffiemaatschepje:
4 schepjes grof zeezout
½ schepje citroensuiker *
1 gedroogde rozemarijn
2 gedroogde tijm
1 gedroogd bonenkruid
1 gedroogde oregano
8 gedroogde platte peterselie
8 gedroogde rode ui
4 gedroogd selderijblad
4 gedroogde lavas
6 knoflookchips (Noël's of Verstegen)
¾ zwarte peperkorrels
6 pimentkorrels
"bewijsje" cayennepeper
Maal alles fijn, dit gaat het beste in een elektrische koffiemolen.
Gebruik kruiden van goede kwaliteit bij voorkeur gevriesdroogd, niet die zakjes waar zoveel "stof" in zit, de grote verpakkingen van Verstegen zijn uitstekend.
Gebruik voor lamsvlees een mengsel met wat meer tijm en rozemarijn en voor kalfsvlees wat meer oregano.
Lang houdbaar in goed afgesloten potjes.

*Citroensuiker maak je door citroen/limoenschillen zonder een spoortje wit te laten drogen, ca. 3 dagen op een stuk keukenpapier op de radiator bijv. dan fijnmalen.

Bron: NN

Terug