De zure bom

De augurk is een heerlijk fris smaakmakertje. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon zo uit het vuistje eten. Een augurk is familie van de komkommer. Het lijkt ook wel op een klein komkommertje, maar hij smaakt er helemaal niet naar. Augurken worden ingemaakt in azijn, eventueel suiker en kruiden. Het wordt dan een sappige friszure groente. De grote exemplaren hebben de toepasselijke bijnaam ‘zure bom' gekregen. De kleine augurken worden ook wel cocktailaugurken genoemd. Je kunt augurken gebruiken in veel frisse salades en sausjes. Een ideale smaakmaker voor het komende seizoen. Wil je zelf je augurken inmaken? Verse augurken worden in de nazomer geoogst. De meeste augurken gaan direct naar de fabriek om ze in te maken. Deze verschijnen in potjes in de supermarkt. Verse augurken kun je niet rauw eten. Ze moeten na het plukken meteen worden ingelegd in azijn, anders worden ze snel geel en slap.

Ze bederven snel. Ingemaakt zijn ze daarentegen heel lang houdbaar, ook na het openen. Je bewaart een geopende pot in de koelkast. Je kunt augurken ook in je eigen tuin kweken. Schrob ze goed schoon en bestrooi ze royaal met zout. Laat dit een dag tot anderhalve dag goed intrekken op een donkere, koele plaats. Dep ze droog. Warm in een pannetje natuurazijn op met suiker. Voor iedere liter gebruik je 125 gram suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Vul een goed schoongemaakt glazen pot met augurken. Giet de azijn met suiker over de augurken tot ze helemaal onder staan. Je kunt naar eigen smaak kruiden toevoegen. Geschikt zijn jeneverbessen, mosterdzaad, verse dragon, knoflooktenen, peperkorrels en dergelijke. Draai een deksel op de pot en laat ze minstens drie weken staan voordat je ze gaat gebruiken.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug