Zoethout

Zoethout

Heb je trek in iets lekkers, zoets en wat niet slecht is voor je tanden? Probeer dan eens zoethout. Je kunt zoethout kopen in snoepwinkels die snoep van vroeger verkopen of bij de drogist. In zoethout zit een zoetstof die 50 keer zoeter is als suiker, zonder de nadelige effecten voor het gebit. Het wordt dan ook veel gebruikt als smaak- en zoetstof in drop, drank, tabak en voeding. Zoethout is geen hout, maar een wortel van een plant, genaamd Glycyrrhiza glabra.
Het sap van zoethout, glycyrrhizinezuur, wordt gebruikt als ingrediƫnt voor drop. Dit sap werkt bloeddrukverhogend en het is dan ook niet aan te raden teveel zoethout te eten. Zelfs gezonde mensen lopen dan risico op een (te) hoge bloeddruk. Mensen met nierklachten kunnen zoethout beter helemaal niet proberen.
Toch heeft zoethout ook veel positieve, helende eigenschappen. Glycyrrhizine is verwant aan cortisol. Zoethout is gunstig voor mensen die te weinig cortisol aanmaken. In Japan gebruiken ze de plant om hepatitisinfecties mee te behandelen. Ook mensen met maagproblemen vinden baat bij zoethout: het brengt de maag tot rust en het helpt bij maagzweren. Het enige wat je hoeft te doen is het kauwen op het zoethout. Van zoethout wordt ook thee gemaakt. De helende kracht van zoethout is al eeuwen bekend. In Egypte werd in het graf van Toetanchamon zoethout gevonden. Hij leefde rond 1350 voor Christus! In de middeleeuwen was het gebruik van zoethout ook in Europa bekend. Het werd geplant in de tuinen van kloosters, waar de monniken er zoethoutsap van maakten, een voorloper van de hoestdrank./td>

Terug