Zeeduivel

Lophius piscatorius

Zeeduivel

FR: lotte, baudroie, UK: monkfish, angler fish, see devil, DE: Seeteufel, Anglerfisch
lokaal: lotte, hozemond

Zeeduivel is een beenvis, die behoort tot de orde van de vinarmigen. Ze leven van in de Barentzzee tot in West-Afrika en ook in het westen van de Middellandse Zee.
In het noordoosten van de Atlantische Oceaan leven twee soorten zeeduivels: de gewone zeeduivel (Lophius piscatorus) zit vooral in de Noordzee en de zwarte zeeduivel (Lophius budegassa) leeft in de meer zuidelijke wateren. Je kan ze gemakkelijk onderscheiden aan de kleur van hun buikvlies. Die is wit bij de gewone zeeduivel en zwart bij de zwarte zeeduivel. Een treffend gekozen naam dus.
Het zijn slechte zwemmers. Wat voor een vis een opmerkelijke handicap is. Om aan voedsel te geraken stellen ze zich verdekt op de bodem op, zo’n 100 tot 1000 meter diep. Hun rugvin is uitgerust met een soort ‘hengel met aas’ waarmee ze prooien lokken. Bij gewone zeeduivel is deze hengel op het eind opgesplitst in twee flapjes, terwijl die bij zwarte zeeduivel simpel uitloopt in een punt.
Volwassen gewone zeeduivels meten 50 - 70 cm, wat overeenkomt met staarten van 30 cm en meer. Ze kunnen tot 2 meter groot worden, maar meestal zijn ze 1 meter lang met de kop inbegrepen.

Zo koop je kwaliteit. Altijd.

De beste zeeduivel koop je van juli tot en met maart. In de winkel moeten ze minimaal 500 g met kop wegen of 200 g voor de staart.

Lekker klaarmaken

Zeeduivels hebben een grote, lelijke kop die meestal aan boord al wordt verwijderd. Enkel de staart en de filets komen in de handel. De staart heeft geen graten, enkel een centraal been. Het visvlees is zeer stevig van structuur. De staarten moeten goed ontvliesd worden, anders krimpt het visvlees samen bij verhitting. In Frankrijk zijn ook de wangen en de lever – ingemaakt in blik of bokaal als foie de lotte – geliefd.

Op je gezondheid

De gemiddelde voedingswaarde van zeeduivel per 100 g is:

76 kcal
0,6 g vetten
15,5 g eiwitten

Alles over vis en gezondheid

Goed bewaren

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.

Bron: VLAM - VIS - Very Important Selection

Terug