Zalm

Salmo Salar (Atlantische zalm)

Zalm

FR: saumon, UK: salmon, DE: Lachs

Zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. De vis leeft vier tot zeven jaar in de zee tot hij geslachtsrijp is. Daarna keert hij terug stroomopwaarts naar zijn paaibedden in de rivier. Vastberaden als hij is, legt zalm op die manier tot 3000 kilometer af om zich voort te planten.
Enerzijds heb je de Atlantische zalm en anderzijds de Pacific zalm. De Pacific zalm zal je overwegend in blik of diepgevroren in de winkel vinden. De meeste zalm in de winkel is trouwens gekweekte zalm. De natuur wordt hierbij zoveel mogelijk nagebootst. In Noorwegen zijn zelfs complete meren en fjorden afgesloten om zalm te kunnen kweken. Het aanbod van kweekzalm is op dit moment dan ook van zo een hoog niveau dat het steeds moeilijker wordt het te onderscheiden van wilde zalm.

Zo koop je kwaliteit. Altijd.

Het vlees van verse zalm is dieproze en heeft een vaste structuur. De vis wordt in zijn geheel, in moten of in filets aangeboden. Verse en gerookte zalm zijn het hele jaar verkrijgbaar.

Lekker klaarmaken
Zalm is een erg populaire vis. Ideaal om te stomen, bakken of grillen. Gerookte zalm is doorgaans al voorgesneden en klaar voor verbruik. Kweekzalm is iets vetter en heeft een zoetere smaak dan wilde zalm.

Op je gezondheid

De gemiddelde voedingswaarde van zalm per 100 g is:

Energie: 222 kcal
Eiwitten: 18,4g
Vetten: 16,5g

Alles over vis en gezondheid

Goed bewaren

Verse vis is natuurlijk het lekkerst. Recht van de winkel op je bord, dat is het beste. Moet je verse vis toch even kunnen bewaren? Volg dan deze richtlijnen voor bewaren, diepvriezen en ontdooien om de smaak optimaal te houden.

Bron: VLAM - VIS - Very Important Selection

Terug