Winterwijn

Als je denkt aan de perfecte wijn om in de winter te serveren, zal dat vooral rode wijn zijn. Wijnen zijn eigenlijk ook wel een beetje seizoengebonden. Zo drinken we in de zomer bij voorkeur een gekoelde rosé of witte wijn. En inderdaad, in de winter kiezen we sneller voor een stevige, robuuste rode wijn. Rode wijn doet het ook goed bij de open haard. en winterwijn is een wijn waar je het lekker warm van krijgt. Daarom kun je een winterwijn het best omschrijven als een volle, stevige, fonkelende, kruidige wijn met een mooie balans in donker fruit en misschien wat vanille tonen in de afdronk. De afdronk is belangrijk bij een goede winterwijn. De afdronk moet vol en lang zijn, zodat je nog een tijdje van je slok wijn, achterover geleund in de stoel voor de openhaard kunt nagenieten. Bij een wintergebraad hoort ook een krachtige wijn. Welke wijnen zijn nu precies lekker rond dit jaargetijde?   Het zijn bijvoorbeeld de klassieke Rioja wijnen, of de wat stevigere Malbecs uit Argentinië. Ook Argentijnse wijnen van het druivenras Syrah slaan in de winter geen gek figuur aan tafel bij de wat zwaardere maaltijd. De rode Bordeaux is ook een blijver, met deze wijn sla je de plank eigenlijk niet snel mis. Over het algemeen drink je ook in de winter rode wijn bij vlees en witte wijn bij vis en gevogelte. Maar dat blijft een kwestie van smaak. Houd het glas vast aan de steel, want de wijn moet niet door de handen verwarmd worden. Om vetvlekken aan de rand van het glas te voorkomen, maak je gebruik van het servet wat op tafel ligt. Hiermee veeg je je mond af voordat je een slok neemt. Dan een belangrijke tip over een wijn die door je gasten wordt meegenomen als presentje. Open de fles niet direct na ontvangst om deze direct te serveren. Volgens de etiquette is dat gewoon niet zo netjes. Het is maar dat je het weet.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug