Winterkost

Stevige winterkost wordt door velen gezien als echte dikmakers. Toch is de wintergroente juist heel erg gezond en voedzaam voor koude, winterse dagen. Typische wintergroenten als koolsoorten, zuurkool, wortels en knollen zitten bomvol vitamines. Je kunt zelfs stellen dat wintergroenten gezonder zijn dat zomerse groenten. Wist je bijvoorbeeld dat in een portie (200 gram) spruitjes net zoveel vitamine C zit als in 2 sinaasappels? Bovenaan de lijst van gezonde wintergroente staat de boerenkool. Hij zit vol vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. De bekende en oer-Hollandse boerenkoolstamppot zorgt voor een goede weerstand, botaanmaak en voorkomt bloedarmoede. Rode kool staat op de tweede plaats. De paars-rode kleurstoffen in de rode kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking.   Rode kool smaakt goed met aardappelpuree en hachee. De gezondheidswaarde van spruitjes werden al in de inleiding genoemd. Kook de spruiten en maak er eens met mager rundergehakt, gerookte spekjes en champignons een gezonde, vullende ovenschotel van. Bloemkool is rijk aan vitamine C en calcium. Prei bevat provitamine A, vitamine B1, B2, C, E en kalium, natrium en fosfor. Zuurkool is rijk aan vitamine C en B. Maar je moet zuurkool niet wassen. Daar haal je niet alleen de smaak mee weg, je wast ook een belangrijk deel van de vitamines weg. De aardpeer is ook weer helemaal terug. Het is een slanke groente en bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Erwtensoep is in de winter een welkome versnapering, maar realiseer je dat de peulen ondanks dat ze gezond zijn, wel veel calorieën bevatten.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug