Waterzooi

waterzooi (4K)

Waterzooi is een typisch Belgisch gerecht, uit Vlaanderen om preciezer te zijn. Het was oorspronkelijk een maaltijd voor arme mensen, maar tegenwoordig zijn er luxe uitvoeringen. Oorspronkelijk wordt deze stoofpot bereid met verschillende soorten vis (een viszooitje). De Gentse waterzooi bevatte vroeger ook vissoorten, maar dat is in de loop der tijd veranderd in kip. Men zegt dat de waterzooi uit Gent komt en al in de middeleeuwen werd gemaakt. Voor de waterzooi werd de zoetwatervis uit de Gentse rivieren en grachten gevist. Het water raakte echter ernstig vervuild en de vis werd schaarser. Men schakelde langzaam over naar het gebruik van kip en tegenwoordig bedoelt men met de Gentse waterzooi dan ook de waterzooi met kip. Keizer Karel (Karel de Vijfde van het Heilige Roomse Rijk), geboren in Gent, smulde van de Gentse waterzooi. Men zegt dat hij de waterzooi standaard at als hij zijn paleis in Gent betrok. De Belgische acteur Gène Bervoets maakte een programma voor de Belgische televisie omroeporganisatie VRT op televisiezender "één", genaamd "Gentse Waterzooi". In dit programma reist hij de hele wereld rond om met de lokale producten een variant van de Gentse waterzooi te maken. De traditionele Gentse waterzooi bestaat uit de ingrediënten vis of kip, wortelen, prei, aardappelen, kruiden, ei, room en boter. De vissoorten bestaan uit een selectie van paling, snoek, karper, kabeljauw, zeeduivel of heilbot. Waterzooi wordt geserveerd als een dikke maaltijdsoep. Het wordt opgediend in diepe borden met een lepel voor de bouillon en een mes en vork voor de kip of vis en de groenten. Naast de soep wordt stokbrood of bruin brood met boter geserveerd. Een lichte, rode wijn is een prima begeleider van de waterzooi.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug