Wampanoag Sobaheg (stoof uit 1623)

Wampanoag Sobaheg (stoof uit 1623)

Sobaheg betekent stoofpot in de taal van de Wampanoag, een inheemse Indianenstam in de Verenigde Staten. Wampanoag betekent, vrij vertaald, ‘mensen van de dageraad’.
Het ontstaan van dit gerecht, dat met Thanksgiving wordt bereid, heeft alles te maken met de Pilgrim Fathers. Ze kwamen met hun boot de Mayflower, in de herfst van 1620 vanuit Engeland aan in wat nu Plymouth heet. Ze bleven gedurende de winter aan boord.
Op 16 maart 1621 ontstond het eerste contact met de lokale bewoners, de Wampanoags. Deze onderwezen de nieuwkomelingen alles over de lokale groenten en fruit, bessen, noten, vis enzovoorts. En ze leerden hen ook hoe ze maïs, bonen en pompoenen moesten telen. Dat was in belangrijke mate te danken aan een Wampanoag met de naam Squanto. Hij sprak wat Engels, omdat hij jaren ervoor naar Engeland was ontvoerd geweest.
De Wampanoags en de immigranten sloten een overeenkomst voor wederzijdse bescherming.
De eerste Thanksgiving, nu een breed Amerikaans feest, was gebaseerd op de Britse traditie Harvest Home – het oogstfeest, dat feitelijk dateert uit de tijd van voor het Christendom. Harvest Home werd niet ieder jaar gevierd, alleen op speciale momenten. Vastgelegd is dat in 1623 de immigranten het feest tezamen met negentig Wampanoags duurde drie dagen vierden. En dat de Wampanoags vijf herten inbrachten. Dit recept is een deskundige inschatting van wat de mensen toen aten. Nu gaat de legende dat het o zo Amerikaanse Thanksgiving te danken is aan Squanto.

Bron: MergenMetz

Terug