Wagyu

Wagyu is er niet echt voor iedereen maar dit exclusieve Japanse rundvlees is toch steeds vaker op Nederlandse menukaarten terug te vinden.
Wagyu is een Japans zwart runderras en wordt gezien als een van de meest smaakvolle soorten rundvlees. Die keizerlijke reputatie heeft het vlees te danken aan de zorgvuldige koeling en rijping maar bovenal door de marmering, ofwel: het intramusculair vet tussen het spierweefsel. En vet geeft smaak. De marmering van het wagyuvlees heeft een smeltpunt rond 32 °C, zodat de smaak op kamertemperatuur al vrijkomt. Het vlees heeft een geheel eigen karakter: het ‘wagyu-aroma’. Dat is vol van smaak en fruitig zoet, zoals perziken of kokos.
Japan heeft het exporteren van wagyu runderen verboden. Wagyu-vlees dat in Europa te koop is, komt vrijwel altijd van fokkerijen buiten Japan. Zo kent ook Nederland speciale wagyu farms.
Het verhaal, dat wagyu runderen voor de malsheid van het vlees dagelijks gemasseerd worden en bier te drinken krijgen geldt alleen voor de meest exclusieve Japanse wagyu-farms.
Een kilo wagyuvlees kan in de hoogste vleesclassificatie een marktwaarde hebben tot zo’n € 1500, dus als gezegd, dat is niet voor iedereen weggelegd.

Bron: Vlees.nl

Terug