Voorgesneden groenten en fruit: een goede keuze?

Voorgesneden groenten en fruit: een goede keuze?

Een groentemix voor in de wok, een zakje voorverpakte sla . . .
Ze maken het eenvoudig om snel een lekkere maaltijd op tafel te toveren. Maar, zijn voorgesneden groenten en fruit een goed alternatief voor de ongesneden varianten? We zochten het voor je uit.

Wat met vitamine- en mineralenverlies?

Vitaminen in groenten gaan geleidelijk verloren onder invloed van licht, lucht (zuurstof), warmte en water. Voorgesneden groenten hebben een groter contactoppervlak waardoor ze meer in contact komen met licht en lucht. Ze missen meestal ook hun schil die een natuurlijke bescherming biedt tegen vitamineverlies en bederf. Aangezien voorgesneden groenten en fruit dus gevoeliger zijn voor bederf en vitamineverlies laat je ze best niet te lang liggen voor verbruik.

Het gehalte aan vitaminen in vers en voorgesneden groenten en fruit is onder andere afhankelijk van de tijd tussen de oogst, de bewaring en het opeten van het product. Hoe langer deze periode, hoe hoger het verlies van vitaminen. Laat ook verse groenten niet te lang liggen voor je ze verwerkt.

Groenten verliezen mineralen en vitaminen door ze te lang in water te laten liggen of ze in te veel water te koken. Laat groenten dus niet onnodig lang in water liggen. Gebruik tijdens het koken slechts een bodempje water. Let er wel op dat de groenten niet aanbranden.

Heeft verpakking invloed?

Sommige voorgesneden groenten en fruit worden met minder zuurstof verpakt waardoor ze langer vers blijven. Dit staat op de verpakking vermeld als "verpakt onder gemodificeerde atmosfeer (MAP)” of "verpakt onder beschermende atmosfeer”. Houd steeds rekening met de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Bewaren: waar kan je op letten?

Bewaar zowel verse als bewerkte groenten en fruit altijd koel (in de koelkast in de groentelade). Vruchtgroenten zoals tomaten, paprika, komkommer en aubergines bewaar je best buiten de koelkast. Zo blijven ze langer vers, verliezen ze minder vitaminen en mineralen en zullen er minder snel ziekmakende bacteriën op groeien.

Conclusie

Voorgesneden groenten en fruit zijn een prima alternatief voor de ongesneden varianten. Het belangrijkste is voldoende groenten en fruit te eten en deze na aankoop koel te bewaren en zo snel mogelijk te verbruiken.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Terug