Vlees grillen

Vlees grillen

Grillen is eigenlijk hetzelfde als roosteren: je maakt je vlees gaar en bruin, onder of op een grill of barbecue. Voordelen: het smaakt extra lekker en je gebruikt weinig tot geen vet!

Zo gril je vlees
Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
Warm de grill(pan) of oven altijd goed voor.
Gebruik geen zout (wel kruiden): van zout wordt de buitenkant vochtig waardoor het vlees niet goed kan dichtschroeien en geen mooie kleur krijgt. Het onttrekt vocht aan het vlees.
Leg het vlees op of tussen de grill. Schrik niet: het vlees plakt eerst vast aan je pan of barbecue, maar het laat vanzelf los. Draai het dan pas om!
Let er bij varkensvlees op dat je het goed gaart. Dikkere stukken vlees, zoals worstjes, kan je ook eerst gaar maken in bouillon voor je ze grilt.
Haal het vlees van de grill en dep het droog.

Contactgrill
Met een contactgrill gril je tussen twee geribbelde platen. Omdat de hitte van beide kanten komt, kan je de bereidingstijd halveren.

Grillpan
Een grillpan is een zware pan van geribbeld gietijzer die je vlees mooie bruine streepjes geeft. Gietijzer kan heel hoog worden verhit, dus je vlees verkleurt snel. Je hoeft geen olie in ene grillpan te doen, hooguit druppel je wat olie op het vlees. Spoel je grillpan na gebruik schoon met heet water en gebruik geen afwasmiddel. Dan ontvet je je grillpan te sterk en dat is zonde.

Hier lees je meer over steengrillen.

Zo maak je een mixed grill thuis!

Bron: Vlees.nl

Terug