BBQ - Het vlees

BBQ - Het vlees

Bavette
Bavette
flank - steak - halve maan

Een stuk vlees dat snel klaar is. Circa 1 minuut per zijde grillen en daarna indirect nog eens 3 minuten. Dek het af met aluminiumfolie en laat het vlees nog 8 minuten rusten.

Entrecote

Entrecote
ribsteak - stiploin

Bij een steak van 1,5 à 2 cm geldt direct grillen en regelmatig keren. Circa 4 tot 6 minuten voor een medium-effect.

Picanha
Picanha
staartstuk

Verwarm de bbq voor tot 150ºC. Voor een krokante laag houd je de vetlaag bovenaan. Gaar het indirect circa 20 min. tot een kerntemperatuur van 48 ºC. Laat het vlees 10 minuten rusten en grill dan op hoog vuur voor een krokante korst.

Rosbief

Rosbief
roast beef - strip lion

Vooraf kort grillen dan indirect nagaren tot kerntemperatuur: 38 ºC. Zo'n 20 minuten per 500 gram met de temperatuur van de bbq zo rond de 100 ºC.

Longhaas
Longhaas
tender lion - butcher's - steak

Verwarm de longhaas indirect bij 120 ºC totdat de kern 50 ºC bereikt. Gril dan het vlees heel kort boven hete kolen totdat het een mooie kleur heeft gekregen.

Rib-eye

Rib-eye
cowboy steak


Verwarm de rib-eye indirect bij 150 ºC totdat de kern 50 ºC bereikt. Gril het vlees daarna kort voor een mooie kleur.

Tip
Laat grote stukken vlees na bereiding circa 10 minuten rusten. Dek het vlees af met aluminiumfolie, pak het niet in. Zo blijft het vlees lekker sappig en knapperig.

Varkensfilet
Varkensfilet
porc lion

Breng de bbq op zo'n 100 ºC en grill de filet zo'n 1,5 uur indirect tot een kerntemperatuur van 55 ºC.

Buikspek met zwoerd

Buikspek met zwoerd
porchetta


Heerlijk om te vullen met kruiden of te marineren. Bereid het vlees indirect op een bbq van circa 100 ºC, tot een kerntemperatuur van 65 ºC.
Bereidingstijd circa 1,5 uur.

Spareribs
Spareribs
lionrib

Niet voorgegaarde spareribs vallen in de categorie low & slow. Indirect op een bbq van maximaal 100 ºC. Leg de spareribs met de bolle kant naar boven. Gaar ze in circa 5 uur en smeer ze ieder uur in met de marinade (¾ vooraf, ¼ tijdens). Let op de temperatuur en houd deze onder de 100 ºC om uitdroging te voorkomen.

Scharrelkipsate

Kip op een stokje


Een blijvende favoriet op de barbecue.

Tip
Maak ook eens saté van kippendijen. Extra zacht!

Opmerking
Het is belangrijk om kip goed door te garen. Het roze moet er net vanaf zijn.

Kip
Een hele kip

Breng de barbecue op een temperatuur van 180 ºC. Laat de kip indirect garen of gebruik een speciaal rooster. Circa 60 - 70 minuten tot kerntemperatuur 90 ºC.

Tip
Bereid de kip eens met een bier- of colablikje.

Bron: Natuurvlees

Terug