Vis grillen

Soms heb je wel eens prachtige dagen in de meimaand. Dat zijn dagen dat je voorzichtig de barbecue te voorschijn kunt halen. Kies dit keer voor vis. Geroosterde vis is lekker en mager en dat past precies in het plaatje van de lente. En mocht het toch gaan regenen, dan kun je ook binnen grillen op een elektrische grill, de grill in de oven of in een grillpan.

Leg een vis enkele uren in een heerlijke kruidige marinade om hem nog smakelijker te maken. De vis neemt de aroma's in zich op. De olie en de vloeistoffen zuigt hij op en zo blijft hij sappiger op de grill. Je kunt de vis tijdens het roosteren steeds met de marinade bestrijken. Het vocht van de marinade karameliseert en geeft de vis een nog intensievere smaak. Vette vissen zijn prima te grillen. Het overmatige vet uit een makreel, zalm of paling druipt er vanzelf uit, terwijl de vis zelf lekker sappig blijft. Het is een mooi gezicht om de vis in zijn geheel te grillen. Om hem ook van binnen goed gaar te laten worden, snijd je de vis aan beide kanten kruiselings tot op de graat.
Kleine (stukjes) vis leg je pas op het rooster als de grill of barbecue op zijn heetst is.

Grote stukken hebben meer tijd nodig om gaar te worden en dat worden ze niet als je ze enkel op de hoge temperatuur legt. Leg deze grote stukken een paar minuten van de hoge temperatuur verder van de gloed vandaan (of schakel de elektrische grill op een lagere stand). Hiermee voorkom je dat de vis aan de buitenkant zwart geblakerd is, terwijl ze van binnen nog niet helemaal gaar is. Bij gegrilde vis smaken rijpe vleestomaten. Snijd ze aan de bovenkant kruislings in en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze op het rooster naast de vis. Gemarineerde plakken aubergine smaken ook prima erbij. Leg ze naast de tomaten. Een gepofte aardappel erbij en je hebt een complete maaltijd van de grill. Eet smakelijk!

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug