Tuinkers

tuinkers (3K)

Tuinkers (Lepidium sativum), het decoratieve groen, wordt ook wel sterkers, bitterkers of hofkers genoemd. Tuinkers heeft zijn oorsprong in Noord - Afrika, waar het al sinds duizenden jaren wordt geteeld. Zo werd het aan de farao's als grafgift meegegeven. Het waren de Romeinen die het kruid met zijn hoge gezondheidswaarde bekendheid gaven in de gebieden rond de Middellandse Zee. Het is één van de oudste kruiden die we kennen, pikant en verfrissend. Er bestaat een fijne en grove soort. Tuinkers heeft een uitgesproken smaak die varieert van pittig tot scherp. De fijngehakte bladeren en knoppen kunnen aan salades, soepen en sauzen worden toegevoegd om een scherpe radijsachtige smaak te krijgen. We kunnen ze ook rauw, gesnipperd op de boterham eten. De scherpste smaak hebben de zaden. Tuinkers bestaat uit kiemplantjes met groene blaadjes (zaadlobben) op dunne, witte steeltjes die op een voedingsbodem gekweekt worden. De zaadjes kiemen snel en zijn bijzonder geschikt voor slaatjes. Tuinkers kan ongeveer 11 tot 14 dagen na het zaaien gegeten worden, de steeltjes zijn dan circa 5-8 cm lang. Het plantje is rijk aan de vitaminen A, B1, B2, C en E, en aan mineralen (calcium, ijzer, magnesium en fosfor) en is daarbovenop nog caloriearm. Volgens diverse websites werkt het bloedzuiverend en bevorderlijk voor de spijsvertering. In het voorjaar is tuinkers een ideaal onderdeel voor een ontslakkingskuur. Tuinkers kan u het beste in de koelkast bewaren. Knip de benodigde hoeveelheid tuinkers af en zet het doosje weer terug in de koelkast. Was de tuinkers voor gebruik. De overige steeltjes blijven fris en vitaminerijk.

Bron: De Wassende Maan

Terug