Tuinboon

tuinbonen (8K)

Tuinboon (Vicia faba)
Dit éénjarig peulgewas behoort tot de vlinderbloemigen. Tuinbonen worden al zeer lang verbouwd en werden al in 6000 v.Chr. in het Middellandse Zeegebied gegeten. De boon in het sprookje 'Jaap en de bonenstaak' is een tuinboon. Jaap moet zijn eigen boontjes doppen. Doppen is vervelend en kost tijd? Helemaal niet: rits met uw nagel langs de middennaad en duw met de duim de bonen uit de schil. Dubbeldoppen doet u na het koken (3 minuten in ruim kokend water met zout).
Met uw duimnagel een sneetje maken in het grijze velletje en het knalgroene boontje eruit floepen. Met dit velletje verdwijnt ook de wat lichtbittere smaak. Hierna hebben de tuinbonen nog ongeveer 5 minuten kooktijd nodig. Kook een beetje bonenkruid mee. Dit verhoogt onder meer de verteerbaarheid. Labbonen zijn erg voedzaam. Ze bevatten massa's eiwitten en zijn een rijke bron van mineralen zoals kalium en ijzer en van vitamines A, B en C.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Kleine gebruiksaanwijzing tuinbonen
Heeft u nog nooit tuinbonen gegeten? Dan even snel een kleine gebruiksaanwijzing. Het gaat bij tuinbonen uiteindelijk om de zaden die in de viltachtige peul zitten. Van een kilo tuinbonen houdt u uiteindelijk een ruime maaltijdgroente voor 2 personen over. En een hele berg lege peulen. U kunt ongedopte tuinbonen een paar dagen bewaren in de koelkast. Het is het beste is om ze pas vlak voor gebruik te doppen, anders kunnen ze bruin verkleuren.
Doppen is het makkelijkst door met uw nagel de middenrand open te maken en met uw duim de zaden uit de schil te duwen. Kook deze vervolgens in ca. 15 minuten gaar. Rauw eten is geen goed idee. In peulvruchten en bonen zoals bruine bonen, erwten, kapucijners, sperziebonen en snijbonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de peulvruchten onwerkzaam wordt. Dus ook als u de tuinbonen als salade wilt eten, eerst even koken. Gaat u het proberen?

Bron: Odin recepten

Terug