Tonkabonen

Tonkabonen

Ze zijn zoet en bijzonder aromatisch (beetje vanille, rumachtig). Ze ruiken naar vanille, amandel, kaneel en kruidnagel, het is een bijna hypnotiserende geur. De tonkaboon leent zich uitstekend als smaakmaker in ijs, crème brûlée, bonbons en dessertsauzen. Ze zijn smal en langwerpig van vorm en zwart gerimpeld aan de buitenkant en bruin van binnen.

Herkomst Brazilië
De tonkaboon komt uit Zuid-Amerika. Versgeplukte bonen worden 24 uur in de alcohol geweekt en daarna gedroogd. Tijdens dit proces vindt een proces van fermentatie plaats, waarbij zich aan de buitenkant een grijze waas vormt van coumarine-kristallen, de belangrijkste smaakstof van tonkabonen.

Gebruik
Rasp de bonen voor gebruik zeer fijn. Kook ze daarna, net als vanille, mee met de room, crème of melk. Laat de smaak vervolgens goed intrekken maar zorg dat de bak afgesloten wordt neergezet, want de indringende geur trekt door de hele koeling.
De boon zelf is niet eetbaar, dus zeef de vloeistof zorgvuldig voor gebruik.
Gebruik met mate.

Bron: De Kruidenbaron

Terug