Tjendol

gula_djawa (8K)

Even ter attentie voor hen die het nog niet weten, goela djawa is suiker van de klapperboom, de goela arèn is suiker van de arèn-boom. Dit laatste wordt niet veel gebruikt vanwege de scherpe smaak.
Als eerste maken wij een siroop van goela djawa en gewone suiker.
Let op, doe in een pan een halve liter water, een hele pak goela djawa in stukken gesneden met een serèh stengel in een knoop met wat zout erbij.
Als de goela djawa gesmolten is het vuur kleiner doen en een halve kilo gewone suiker erbij roeren.
Haal de serèh stengel eruit en laat de siroop verder afkoelen.
Voor de melk koken wij een liter water met twee of drie daon pandan blaadjes in een knoop.
Als het water heeft gekookt kan de pan van het vuur.
Een pot koffiecreamer en een blikje cocosmelk er door roeren. De daon pandan blaadjes erin laten voor de geur en smaak.
Haal de Nangka (jackfruit) uit de pot of blik en snijdt het in kleine partjes. Doe dit in een schaal met het sap erbij en zet het in de koeling.
Haal eerst de tjendol-pan uit de kast, (een soort vergiet maar dan met grotere gaten) en een grote soeppan gevuld met koud water tot een paar centimeters onder de bovenkant van de pan.
Let op, een rol hunkwè meel (katjang idjo meel) is ongeveer de hoeveelheid van een beker of twee kopjes.
We gebruiken eerst een kopje meel en vermeng deze met een kopje water en een pinkie daonpandan-pasta.
Doe in een pan vijf kopjes water op klein vuur.
Giet het groene mengsel in het water en blijf roeren tot je een stevige groene pap hebt verkregen.
Haal de pap van het vuur en giet dit in de tjendol pan in zijn geheel. Houdt de tjendolpan niet te dicht boven het water en roer met een houten lepel tot alle pap weg is. En je zult zien dat er allemaal groene drillen in het water ligt.
Gooi het overige water weg en giet het over in een schaal. De tjendol is klaar om in de koeling gedaan te worden. Dit is immers een koele drank.
Inplaats van Nangka kun je natuurlijk ook Tapè-singkong gebruiken.
Nu nog het serveren ervan. Neem een groot glas en doe een eetlepel goela djawa stroop in.
Ook een eetlepel nangka met wat sap. Doe twee eetlepels van die groene drillen erbij. Vul het glas verder vol met de gemaakte melk, eventueel met wat ijsblokjes.
Proef dan maar eens hoe lekker TJENDOL ook kan zijn.

Terug