De terrine

Een terrine is een gerecht uit de Franse keuken. Het wordt vaak koud geserveerd als voorgerecht. Het bestaat uit een dikke plak paté van vlees, wild of gevogelte of, in modernere versie, van vis, groente of fruit. Naast het hoofdproduct worden er allerhande groenten, eiwit en room bij gedaan, meestal in laagjes. De terrine wordt in de oven bereidt. Let wel, een terrine is geen paté met deegkorst, want dan zou het paté heten, of pastei. Het woord terrine is afgeleid van het Franse woord terre en dat betekent letterlijk vertaald aarde. Men bedoeld de rechthoekige aardewerken vorm waarin de terrine wordt bereid. Tegenwoordig hoef je voor het maken van een terrine niet per se een aardewerken vorm te gebruiken.   Een porseleinen of emaillen vorm is ook geschikt, of je gebruikt een vuurvaste schaal. De vorm moet in ieder geval tegen de warmte van de bereiding kunnen. Terrines worden op kamertemperatuur geserveerd. Hierdoor verliest de inhoud wat aan smaak. Het is dan ook belangrijk wat je ook in je terrine maakt, extra smaak te geven. Vul de terrine tot de rand, want de meeste bereidingen slinken tijdens het garen. Om de inhoud van de terrine makkelijk te kunnen storten op een schaal, is het handig om de vorm even in een laag heet water te zetten. Zo komt de inhoud makkelijker los. Snij de terrine in mooie plakken ter grootte van een plakjes cake met een natgemaakt, scherp mes. Garneer het met wat blaadjes sla of een kiemgroente.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug