Tapas

Of je nu heerlijk in het zonnetje op je eigen terrasje zit, op je balkon of in je tuintje, je kunt het extra gezellig maken met wat kleine hapjes die het nog zonniger maken: tapas! Laat het weer het niet toe? Breng dan het zonnetje in huis en serveer de tapas bij een goed glas rode wijn. Tapas zijn kleine, onweerstaanbare hartige hapjes die oorspronkelijk uit Spanje komen. Tapa betekent letterlijk deksel. Het was vroeger in Spanje gebruikelijk dat de herbergier het glas bier of ander nat vocht afdekte met een snee brood, ter bescherming voor vliegen en stof. Toen kwamen de Andalusiërs met het idee om een lekker en klein gerechtje op het brood te leggen. Dat was het begin van de tapa.   Tapas kunnen kleine eenvoudige gerechtjes zijn, bijvoorbeeld kerstomaatjes gevuld met een garnalenmayonaise. Maar ook kleine culinaire hoogstandjes behoren tot de tapa: van sint-jakobsschelpen in een romig sausje tot gekruide gehaktballetjes en spiesjes met gemarineerd varkensvlees. Je kunt het zelf verzinnen. Zorg voor wat olijven en Serrano ham om het geheel compleet te maken.
Heb je meer inspiratie nodig?
Tapas zijn bedoeld om lekker samen van te genieten, met een lekker glaasje erbij. Ze gaan gepaard met goede vrienden, gastvrijheid en veel, véél conversatie. Buen provecho (eet smakelijk)!

De tapas-traditie

Al sinds de 18e eeuw worden in Spanje bij een drankje tapas geserveerd, in eerste instantie vooral omdat de mensen van de tapas dorst kregen en dus meer gingen drinken. Later ook omdat het gewoon een lekkere smaakmaker is bij een glas wijn, bier of sherry.
Tapas zijn kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades.
Het schoteltje met lekkers - de tapa - werd als een dekseltje op het glas gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. 'Tapar' betekent afdekken.
In de loop der eeuwen groeiden de tapas uit tot een vast ritueel uit het dagelijks leven. Inmiddels zijn er ontelbaar veel soorten tapas en heeft elk restaurant zijn eigen specialiteiten. Op een glas sherry passen ze al lang niet meer. Ze worden op een schoteltje of een klein bordje geserveerd. Met stokbrood wordt de kruidige olie of saus opgedept.
Kant-en-klare hapjes zoals chorizo, olijven, radijsjes, gerookte amandelen en Spaanse rauwe ham zijn bij een tapas-buffet onmisbaar.
- El Moje is een salade van tomaten, eieren en tonijn.
- Voor gambas al ajillo bakt u grote garnalen in olijfolie met knoflook en gedroogde rode peper.
- Tortilla is een Spaanse omelet van aardappelen, eieren, ui, rode peper en peterselie.
- Voor de gefrituurde vis worden inktvisringetjes, garnalen en ansjovisjes of sardientjes eerst door een tempurabeslag gehaald en daarna in hete olie gefrituurd.
Lekker met knoflookmayonaise of groene mayonaise van ansjovisfilets, peterselie, kappertjes en tijm.
- Costillas zijn geroosterde krabbetjes die inn een mengsel van olie, oregano, paprikapoeder, laurier en knoflook zijn gemarineerd.

Bron: Astrid Veltman

Terug