Taaitaai

Taaitaai

Taaitaai is een typisch Sinterklaaslekkernij en dus Hollands product zou je denken. Toch zit er een hele geschiedenis achter deze koek. De specerijen in de koek komen oorspronkelijk uit Aziƫ en zijn meegenomen door ontdekkingsreizigers uit de 17e eeuw. Toch blijkt er in de Filippijnen een koek gemaakt te zijn, waar de Spaanse handelsreizigers zo dol op waren, dat zij een fort bouwden op het grootste eiland van de Fillipijnen: Palawan, om de handel in deze koeken te beschermen. De hoofdstad van dit eiland was destijds Taytay. De koeken, gemaakt van bloem, honing, stroop en specerijen als nootmuskaat, kaneel, anijs en kruidnagel, werden in het fort bewaard en verscheept naar Spanje. In 1660 veroverde een Nederlandse vloot de Spaanse vloot die volgeladen was met koeken. De Nederlandse vloot nam de koeken in beslag en bracht ze mee naar Nederland. De reis naar Nederland duurde maanden en de koeken waren hard en taai geworden. Daarom werden de Taytay koeken taaitaai genoemd. Tegenwoordig worden de taaitaai poppen vooral met Sinterklaas gegeten, mogelijk omdat de specerijen in de koeken vroeger nog erg prijzig waren en daarom alleen bij feestelijke aangelegenheden werden gebruikt. De smaak van taaitaai lijkt veel op de smaak van speculaas, maar de smaak van anijs overheerst in de taaitaai. Bovendien is de textuur van taaitaai heel anders. De speculaas is knapperig en bros, terwijl de taaitaai letterlijk taai is en hierdoor minder makkelijk te eten. Je moet er zelfs wat moeite voor doen. Dat de koek taai is, heeft te maken met de bereiding. De koek bevat rietsuiker, tarwestroop en tapiocastroop en wordt gebakken met tarwe- en roggebloem. Dit mengsel laat men twee dagen rusten (besterven) en dan worden de specerijen toegevoegd en worden de koeken gebakken. Dat verklaart de taaiheid van de koeken. Overigens deed men vroeger zelfs nog langer over het rusten van het deeg. Men liet het suikermengsel zelfs maandenlang op zolder om te besterven, zodat ze tegen Sinterklaastijd taaitaai konden bakken.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug